Geplaatst op
23/08/2023
Leestijd
8 min leestijd
Categorie
Power Apps

Het Power Platform: dé oplossing voor onder andere Millennials en Gen Z binnen je organisatie 

Data, data, data en nog meer data. Organisaties vandaag de dag draaien op data. Dagelijks voeren medewerkers taken uit zoals het verantwoorden van hun uren, het doorlopen van bestaande processen of het gebruiken van gegevens om beslissingen te nemen. In onze door technologie gedreven wereld worden we in staat gesteld om inzichten te verkrijgen uit en te interageren met gegevens, terwijl ondergeschikte of repetitieve taken worden geautomatiseerd.  

Met het Microsoft Power Platform zijn organisaties in staat om oplossingen te ontwikkelen en aangepaste technologie te verenigen om iedereen te helpen, van CEO tot servicedeskmedewerker, en om het bedrijf aan te sturen met datagestuurde inzichten. In deze blog nemen we je mee in de voordelen en mogelijkheden van het Microsoft Power Platform voor jouw organisatie.  

 Je eigen oplossingen maken zonder te programmeren

Het Power Platform biedt jouw medewerkers de mogelijkheid hun eigen oplossingen te bouwen via een intuïtieve low-code of no-code set van toepassingen. Met het Power Platform kunnen oplossingen relatief snel worden gemaakt, in enkele dagen of weken, in plaats van maanden of jaren, zonder enige programmeerkennis. Het Microsoft Power Platform bestaat uit vijf belangrijke producten: Power Apps, Power Automate, Power BI, Power Virtual Agents en Power Pages. 

mircosoft power platform

Eenvoudig apps ontwikkelen met Power Apps 

Power Apps biedt een low-code ontwikkelomgeving voor het bouwen van aangepaste apps voor zakelijke behoeften. Het is een suite van services voor het ontwikkelen van apps met een schaalbaar dataplatform (Microsoft Dataverse) en de mogelijkheid om te communiceren met cloud- en lokale databronnen. Power Apps maakt het mogelijk om web- en mobiele applicaties te maken die op alle apparaten werken. 

Je medewerkers gebruiken mobiele apps voor elk aspect van het leven en het bedrijfsleven is daarin geen uitzondering. De meeste out-of-the-box oplossingen voldoen niet aan de exacte behoeften of integreren niet goed met andere programma’s. Power Apps zorgt ervoor dat het voor gebruikers eenvoudig is om apps te ontwikkelen dankzij een eenvoudige interface, zodat elke zakelijke gebruiker of professionele ontwikkelaar aangepaste apps kan bouwen. 

Processen automatiseren met Power Automate 

Met Power Automate kunnen je medewerkers geautomatiseerde workflows maken tussen applicaties en services. Met Power Automate kunnen terugkerende bedrijfsprocessen zoals communicatie, gegevensverzameling en goedkeuringsaanvragen worden geautomatiseerd. Verspil geen belangrijke productieve uren aan het opstellen van dezelfde e-mail voor een wekelijkse update of het handmatig doorlopen van goedkeuringsprocessen. Power Automate kan niet alleen automatiseren voor de individuele gebruiker, maar ook zorgen voor procesautomatisering op bedrijfsniveau. Dankzij de eenvoudige interface kunnen je medewerkers met elke technische vaardigheid (van beginners tot doorgewinterde ontwikkelaars) taken automatiseren.  

Alles inzichtelijk met Power BI 

Met behulp van Power BI kunnen gegevens worden geanalyseerd. Het kan deze inzichten delen door middel van datavisualisaties, die rapporten en dashboards vormen om snelle, geïnformeerde beslissingen mogelijk te maken. Power BI schaalt binnen een organisatie en heeft ingebouwde governance en beveiliging, zodat je je kan richten op het gebruik van gegevens in plaats van het beheren ervan. 

Je kunt Power BI beschouwen als de analyse- en inzichtentoepassing van het Power Platform. Een Power BI-dashboard kan mogelijk een permanente vergadering of update per e-mail vervangen om te rapporteren over bedrijfsgegevens zoals verkoopgegevens, voortgang ten opzichte van doelen of prestaties van medewerkers. 

In- en/of externe chatbots met Power Virtual Agents 

Power Virtual Agents stelt iedere medewerker in staat om chatbots te maken met behulp van een grafische interface zonder code te hoeven gebruiken. Power Virtual Agents maakt deel uit van het Power Platform, dus integratie in Microsoft-systemen of systemen van derden kan worden gestroomlijnd met Power Automate en het rijke ecosysteem, met behulp van de aanwezige honderden connectoren. Gebruikers kunnen chatbots een actie laten uitvoeren door simpelweg een Power Automate flow aan te roepen, die helpen om activiteiten te automatiseren of te integreren. Het kan een medewerker intern op weg helpen door vragen te beantwoorden of bezoekers van je website informeren over bijvoorbeeld actuele informatie over een geplaatste bestelling. 

Externe websites met behulp van Power Pages 

Microsoft Power Pages is een veilig en uiteraard ook low-code software-as-a-service (SaaS) oplossing voor het maken, hosten en beheren van moderne externe bedrijfswebsites. Met Power Pages kun je snel websites ontwerpen, configureren en publiceren die naadloos werken in verschillende webbrowsers en op verschillende apparaten. Power Pages biedt vele, aanpasbare sjablonen en een visuele ervaring via een ontwerpstudio en een geïntegreerde leerhub waarmee je snel sites kunt bouwen die voldoen aan je unieke bedrijfsbehoeften. 

Power Pages is het nieuwste lid van de Microsoft Power Platform-familie. Met Power Pages kun je sites bouwen door gebruik te maken van dezelfde gedeelde bedrijfsgegevens die zijn opgeslagen in Microsoft Dataverse en die je gebruikt voor het bouwen van apps, workflows, chatbots, rapporten en analyses met andere Power Platform-componenten binnen je organisatie. 

Handige tools binnen Power Platform

Naast de bovenstaande producten zijn er extra tools aanwezig die de oplossingen die je maakt in het Power Platform verbeteren. Enkele hiervan zijn: 

  • Met de AI Builder kunnen gebruikers en ontwikkelaars AI-mogelijkheden toevoegen aan de workflows en Power Apps die ze maken en gebruiken. AI Builder is een out-of-the-box oplossing waarmee je eenvoudig intelligentie kunt toevoegen aan workflows of apps en uitkomsten kunt voorspellen om de bedrijfsprestaties te helpen verbeteren zonder code te schrijven. 
  • Microsoft Dataverse is een schaalbaar dataservice- en app-platform waarmee je gebruikers gegevens uit meerdere bronnen veilig kunnen opslaan en beheren en die gegevens kunnen integreren in bedrijfsapplicaties met behulp van een gemeenschappelijk datamodel om gebruikers gemak en consistentie te garanderen. Microsoft Dataverse is de gemeenschappelijke deler waarmee de onderdelen van Power Platform kunnen samenwerken. Het is de basis die de consolidatie, weergave en bewerking van gegevens mogelijk maakt. 
  • Met connectoren kun je apps, gegevens en apparaten in de cloud met elkaar verbinden. Beschouw connectoren als de brug waarover informatie en opdrachten reizen. Er zijn meer dan 900 out-of-the-box connectoren voor het Power Platform, waardoor al je gegevens en acties op een samenhangende manier met elkaar kunnen worden verbonden. Voorbeelden van populaire connectoren zijn Office 365, Twitter, Google-diensten en meer. 

microsoft power platform

Hoe helpt het Power Platform jouw organisatie verder?

Nu je kennis hebt gemaakt met de belangrijkste elementen van het Microsoft Power Platform, laten we eens gaan kijken hoe het Power Platform waarde biedt aan jouw organisatie. 

Veel organisaties worstelen met het bouwen van oplossingen die hun gebruikers helpen succesvol te zijn. Ze worstelen niet alleen met het moderniseren van hun systemen, maar hebben simpelweg ook niet de middelen die nodig zijn om te voldoen aan de steeds veranderende behoeften. Met een vraag naar gerichte applicaties die nog nooit zo hoog is geweest en het tekort aan personeel, is het niet gek dat de vraag naar applicaties vijf keer zo groot is als wat afdelingen realistisch gezien kunnen leveren. 

Deze vraag naar applicaties en resources is niet de enige uitdaging waar jouw organisatie ongetwijfeld vandaag de dag ook mee te maken heeft. Er zijn nieuwe factoren die invloed uitoefenen op je organisatie. Deze factoren zijn onder andere: 

  • Veranderende verwachtingen van je medewerkers: nu millennials en Gen Z het grootste deel van de beroepsbevolking innemen, moet je je als organisatie aanpassen aan de manier waarop zij werken. Ze zijn opgegroeid in een wereld van op maat gemaakte ervaringen en samenwerking via sociale media. Om hun capaciteiten optimaal te benutten, moet je als organisatie in staat zijn om meer aangepaste, gestroomlijnde en collaboratieve digitale ervaringen te leveren. 
  • Hogere kosten voor het ontwikkelen van maatwerk applicaties/toepassingen: aangepaste applicaties of aanpassingen maken is tijdrovend en duur. Je moet niet alleen rekening houden met de kosten om een maatwerk applicatie te ontwikkelen, maar ook met de kosten om de applicatie te onderhouden. 
  • Behoefte om wendbaarder te worden: historisch gezien kan het maanden duren om oplossingen te bouwen en uit te rollen in je organisatie. Eenmaal uitgerold, kan het weken duren om elke kleine wijziging door te voeren. Die luxe hebben we niet meer. Bedrijfsstrategieën en -behoeften veranderen snel, dus organisaties moeten snel oplossingen kunnen bouwen op basis van die veranderende behoeften. 
  • Ontwikkeling efficiënt schalen: om aan de steeds veranderende behoeften te voldoen, moet je als organisatie de manier waarop oplossingen worden ontwikkeld, veranderen. Door op een verantwoorde wijze al je medewerkers als ontwikkelaars (power users) in te schakelen, kunnen we hybride ontwikkelteams creëren die je hele organisatie in staat stelt om te groeien. 

Het Power Platform maakt het je organisatie gemakkelijk om alle genoemde uitdagingen aan te gaan. Medewerkers binnen je organisatie kunnen samenwerken met professionele ontwikkelaars om gerichte oplossingen te bouwen, gebaseerd op de behoeften van de gebruikers die deze applicaties elke dag gebruiken. 

Een voorbeeld: technici in het veld kunnen bijvoorbeeld scenario’s tegenkomen waarin ze een onderdeel nodig hebben om hun werk uit te voeren. In het ideale geval, als dat onderdeel op voorraad is, kan het eenvoudig worden aangevraagd zodat ze verder kunnen werken. Soms zit er echter een knelpunt in dit proces. Het kan zijn dat er eerst een aanvraag ingediend moet worden. Deze vertraging betekent dat ze moeten wachten op de persoon die verantwoordelijk is voor de voorraad, om er later achter te komen dat het onderdeel niet op voorraad is. 

Deze vertraging kan eenvoudig worden opgelost door een app te bouwen met Power Apps. Door de voorraadniveaus te kunnen controleren terwijl ze op locatie zijn, hoeven technici geen tijd te besteden aan wachten om te bepalen of het onderdeel beschikbaar is. Ze kunnen niet alleen de voorraad zien, maar ook gemakkelijk een onderdeel aanvragen als dat nodig is. Omdat de technici het beste weten wat ze nodig hebben om de klus te klaren, kunnen ze hun kennis gebruiken om een prototype van de applicatie te bouwen met Power Apps. Technici kunnen dicteren wat de beste gebruikersinterface en algemene ervaring is. Dit proces is iets dat traditioneel door de ontwikkelaar wordt gestart. Maar door de technici de mogelijkheid te bieden om een functionele app te maken, kunnen ze gemakkelijk aan de slag met een werkend concept. Zodra het prototype is gebouwd, kunnen professionele ontwikkelaars eventuele gaten opvullen die buiten de technische mogelijkheden van de technicus vallen. De professionele ontwikkelaars kunnen eventueel API’s maken die het voorraadsysteem van de organisatie realtime controleren. De API’s kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan Power Apps en Power Automate. Door deze gezamenlijke aanpak kun je als organisatie de beste middelen inzetten voor de vereiste taak. 

Werk efficiënter en vergroot het werkgeluk

Het gebruik van een low-code/no-code aanpak minimaliseert de hoeveelheid tijd die ontwikkelaars hoeven besteden aan zaken als schermen, automatiseringen en meer. Deze efficiëntie maakt hen vrij om zich te richten op de meer geavanceerde delen van de oplossing waar hun vaardigheden beter tot hun recht komen. Met meer dan 900 standaard connectoren helpt het Power Platform de integratie met zowel interne als externe systemen te vereenvoudigen. Dankzij deze connectoren hoef je als organisatie geen aangepaste integratieoplossingen vanaf de grond op te bouwen, wat kosten met zich meebrengt om te onderhouden. 

Naast de kostenvoordelen helpt het Power Platform om de prestaties en efficiëntie te verhogen. Dankzij de flexibiliteit van het platform kun je toepassingen en oplossingen bouwen die voldoen aan  zakelijke initiatieven en doelen. Zo kan er bijvoorbeeld snel een Power App voor tijdschrijven worden gemaakt om ervoor te zorgen dat iedereen zijn tijd voor projecten op dezelfde manier vastlegt. Dit betekent dat de kans op fouten bij het invoeren van gegevens drastisch wordt verminderd. Geïntegreerde goedkeuringen die zijn gebouwd op Power Automate zorgen ervoor dat taken automatisch naar de juiste persoon worden gerouteerd. Verlofaanvragen kunnen dan bijvoorbeeld snel worden goedgekeurd of afgewezen. 

Het Power Platform helpt je organisatie om oplossingen te bouwen die voldoen aan de steeds veranderende behoeften. Power Platform verhoogt de bedrijfsflexibiliteit doordat je snel applicaties kan bouwen in uren of dagen, in plaats van weken of maanden. Deze ontwikkelingssnelheid zorgt ervoor dat tegen de tijd dat de oplossingen zijn gemaakt, het nog steeds iets is dat waarde biedt. De snelheid van app-ontwikkeling stelt je organisatie in staat om een bibliotheek van applicaties te hebben om de dagelijkse werkzaamheden te versimpelen. 

Praktijkvoorbeelden van Power Platform

Ben je benieuwd naar voorbeelden van het Power Platform voor jou als handelsbedrijf, online retailer of productiebedrijf? Kijk dan dit webinar terug of lees dit blog en bekijk de voorbeelden. Of schrijf je in voor ons webinar over AI en het Power Platform in de praktijk via deze link.  

Wil je direct aan de slag? Laat het ons weten. Onze professionals helpen je graag verder. 

 

 

YOU GAC
Growing Together