Geplaatst op
20/01/2024
Leestijd
4 min leestijd
Categorie
Power Apps

AI en Microsoft Power Platform

In de snel veranderende wereld van technologie introduceert Microsoft een innovatieve functie in het Power Platform: AI Prompts. Deze innovatieve tool stelt bedrijven in staat om met behulp van Large Language Models (LLM) complexe taken te vereenvoudigen en te automatiseren. Kortom, Chat GPT volledig geïntegreerd in je favoriete Power Platform oplossingen, zoals Power Apps en Power Automate. In dit blog gaan we wat meer in op deze nieuwe functionaliteit en wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen.

Wat zijn AI Prompts?

AI prompts zijn instructies of verzoeken in natuurlijke taal die aan een Kunstmatige Intelligentie (AI) systeem worden gegeven om specifieke taken uit te voeren of vragen te beantwoorden. Deze prompts worden gebruikt in AI-toepassingen zoals chatbots, virtuele assistenten of andere AI-gedreven platforms. Ze begeleiden de AI bij het begrijpen van de bedoeling van de gebruiker en het genereren van relevante, nauwkeurige antwoorden of acties. In de context van het Microsoft Power Platform, stellen AI prompts gebruikers in staat om aangepaste opdrachten te configureren en te gebruiken binnen Power Apps en Power Automate, waardoor het makkelijker wordt om complexe processen en gegevensverwerking te automatiseren met AI. Dit geeft een volledig nieuwe dimensie op het gebied van automatiseren van processen.

ai power platform

Mogelijkheden voor het gebruik van AI Prompts:

Maar wat zijn nu concrete mogelijkheden, die je kan toepassen wanneer je AI prompts in zet. De mogelijkheden om Chat GPT verder in je processen op te nemen zijn legio, maar enkele denkrichtingen waar je aan kan denken om je processen verder mee te automatiseren zijn de volgende:

 • Classificatie van Tekst: Categoriseren van inhoud, zoals blogposts of e-mails, in specifieke categorieën.
 • Samenvatten van Informatie: Bijvoorbeeld het beknopt samenvatten van lange artikelen of rapporten.
 • Sentimentanalyse: Het beoordelen van klantreviews als positief, negatief of neutraal.
 • Informatie Extractie: Het identificeren van belangrijke gegevens uit documenten, zoals datums en locaties in nieuwsberichten.
 • Herformuleren van Inhoud: Bijvoorbeeld het vereenvoudigen van technische handleidingen voor beginners.
 • Opstellen van Reacties: Het genereren van antwoorden op klachten of vragen van klanten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar er is nog veel meer mogelijk met deze krachtige oplossing.

microsoft power platform ai

Praktijkvoorbeelden voor de inzet van AI Prompts in Power Platform

Deze nieuwe techniek zorgt natuurlijk voor nieuwe mogelijkheden, maar wat voor processen zou je hier nou bijvoorbeeld mee kunnen automatiseren binnen Power Automate en/of Power Apps? Hieronder een aantal praktijkvoorbeelden, om je wat denkrichtingen te geven.

 • Een bedrijf ontvangt dagelijks honderden klantfeedbacks via e-mail. Met een AI Prompt kunnen deze e-mails automatisch geclassificeerd worden op basis van inhoud, zoals ‘productfeedback’, ‘serviceklacht’, of ‘algemene vraag’. Dit helpt het bedrijf om snel te reageren op specifieke klantbehoeften. Door binnenkomende mails op te pakken met Power Automate, kun je zo o.b.v. de geclassificeerde inhoud direct een bepaald proces aansturen. Denk bijv. aan het aanmaken van een lead of case in je Dynamics 365 CRM systeem.
 • Binnen de B2B markt worden vaak lang juridische documenten gebruikt, denk bijv. aan algemene voorwaarden of wellicht uitgebreide offertes. Door je documenten middels Power Automate of Power Apps op te pakken en vervolgens te laten samenvatten via de prompt builder, kun je sneller tot de kern komen en hier de juiste acties op uit zetten.
 • Een handelsbedrijf analyseert klantbeoordelingen op hun website met een AI Prompt om het sentiment (positief, negatief, neutraal) te identificeren. Wanneer een beoordeling wordt ingevuld, wordt deze middels Power Automate automatisch verwerkt in de AI prompt en wordt het sentiment geanalyseerd. Dit geeft inzicht in klanttevredenheid en helpt bij het verbeteren van producten en diensten.
 • Een productiebedrijf van elektronische componenten gebruikt AI Prompts om automatisch specificaties en onderdeelnummers uit technische datasheets te extraheren. Deze informatie wordt vervolgens geïntegreerd binnen Dynamics 365 Business Central. Dit zorgt ervoor dat de productieplanning en voorraadbeheer nauwkeurig worden bijgewerkt op basis van de meest recente componentgegevens, wat resulteert in een efficiënter productieproces en minder fouten in de voorraad.
 • Een technologiebedrijf creëert met AI Prompts gebruikershandleidingen die technische details omzetten in eenvoudige, begrijpelijke taal voor niet-technische gebruikers. Blend dit bijvoorbeeld in je Power App, om ook nog interactief in te spelen op het resultaat wat de prompt je terug geeft.
 • Een klantenserviceafdeling gebruikt AI Prompts om automatisch gepersonaliseerde antwoorden te genereren op veelgestelde vragen, waardoor de reactietijd op klantvragen drastisch wordt verkort.

In elk van deze scenario’s helpt de Prompt Builder van het Microsoft Power Platform om specifieke, aangepaste prompts te creëren die passen bij de unieke behoeften van het bedrijf of branche. Dit zijn slechts enkele ontelbare mogelijkheden waar het voor ingezet kan worden.

ai prompts builder Power Platform

Hoe maak ik een goede prompt?

Maar hoe zorg ik er nou voor dat ik tot een goede prompt kom, waarmee ik ook beter kan vertrouwen op het antwoord wat via AI Prompts wordt gegeneerd? Hieronder hebben we enkele tips voor je om tot een goede prompt te komen:

 1. Taakdefinitie: Specificeer duidelijk de taak die je wilt dat het AI-model uitvoert.
 2. Contextbeschrijving: Omschrijf de data waarop gehandeld moet worden, geef context mee in je prompt.
 3. Verwachtingen: Maak duidelijk wat je van de AI-respons verwacht, zowel in termen van inhoud als formaat. Geef eventueel ook duidelijk aan wat je niet verwacht.
 4. Outputformattering: Geef aan hoe je wilt dat de uitvoer van de AI wordt gestructureerd, zoals in lijsten, paragrafen of gestructureerde formaten zoals JSON.

Als je deze ingrediënten gebruikt in je prompts, zul je al snel zien dat je tot betere resultaten komt.

Meer weten over de toepassing van AI in Microsoft Power Platform?

De introductie van de AI prompts in het Microsoft Power Platform markeert een nieuw tijdperk in bedrijfsautomatisering. Begin vandaag nog met het verkennen van de mogelijkheden en zie hoe het jouw bedrijf transformeert. Benieuwd naar meer of wil je er eens over sparren met één van onze specialisten? Onze experts staan voor je klaar. AI Prompts live in actie zien? Bekijk onderstaande video.

YOU GAC
Growing Together