Geplaatst op
08/06/2023
Leestijd
7 min leestijd

Automatisering van je groothandel: meer marge en maximale efficiency

 

Als groothandel is het cruciaal om een duidelijke en onderscheidende waardepropositie te hebben. Jouw klanten komen voor jouw producten, maar ze blijven voor de toegevoegde waarde die je biedt. Het is belangrijk om producten efficiënt naar jouw magazijn te krijgen en snel aan de klant te leveren. Slim voorraadbeheer, effectieve logistiek en toegankelijke webshops kunnen je organisatie daarbij helpen. Om dat goed te kunnen doen, mag een onlosmakelijk verbonden oplossing zoals een ERP-systeem niet ontbreken. De beschikking over informatie is van cruciaal belang om alle bedrijfsprocessen vlot te laten verlopen. Met een ERP-systeem worden verschillende afdelingen in je organisatie met elkaar verbonden, waardoor je organisatie beter kan functioneren en meer rendement kan behalen. Automatisering van je groothandel is nu de norm voor organisaties die hun groei willen ondersteunen. Lees er meer over in dit blog!

Grip houden begint met inzicht

Zonder de automatisering van je groothandel is echt inzicht krijgen én houden erg lastig. Het handmatig bij elkaar brengen van informatie is tijdrovend en foutgevoelig. Met een ERP-systeem kan iedereen eenvoudig informatie bekijken, maar intelligente ERP-software biedt nog veel meer mogelijkheden. Bedrijfssoftware zoals Dynamics 365 Business Central is ontworpen om taken te verlichten en kostbare tijd vrij te maken voor andere belangrijke zaken, zeker door de mogelijkheden van AI binnen processen. Door efficiënter te werken en strakker te plannen, bespaar je tijd en kosten.

Automatisering van je groothandel zorgt voor vermindering van fouten

Dynamics 365 Business Central biedt uitgebreide functionaliteit voor inkoop, verkoop, logistiek, CRM en financiën waardoor je volledig in control bent. Met de software van Microsoft kan jouw organisatie tijdrovende processen automatiseren en de kans op fouten verminderen. Je hebt één versie van de waarheid. Het is onnodig om te zoeken in meerdere systemen of spreadsheets en je kan eenvoudig conclusies trekken gebaseerd op de data die aanwezig is in het systeem. Doordat de software beschikbaar is in de Cloud van Microsoft kan informatie altijd en vanaf elk apparaat worden bekeken en bijgewerkt.

Dynamics 365 Business Central maakt actueel voorraadbeheer gemakkelijk door per artikelnummer de voorraad bij te houden en minimale voorraden in te stellen. Het systeem kan slim leren van historische data en pieken in orderaantallen om op tijd extra voorraad te bestellen en nare verrassingen te voorkomen. Daarnaast krijg je inzicht in de kosten voor het opslaan van artikelen, inzicht in de kosten om artikelen naar klanten te verzenden, inzicht in de bijdrage van je artikelassortiment aan de marge en winst en inzicht in wie je grootste klanten zijn. Of misschien wel interessanter, welke klanten vragen heel veel ondersteuning en of dat in verhouding staat tot de bijdrage die ze leveren.

Trade365: dé oplossing speciaal voor groothandels en online retailers

Voeg daar Trade365 aan toe en je maakt het plaatje compleet. Trade365 is het softwarepakket voor een innovatieve groothandel of online retailer. Met Trade365 krijg je volledig inzicht in de supply chain en heb je de mogelijkheden om in te spelen op veranderende vraag of aanbod. Trade365 is het resultaat van 35 jaar ervaring in het automatiseren van handelsondernemingen en maakt als basis gebruik van de rijke functionaliteit die aanwezig is in Dynamics 365 Business Central. GAC heeft daaraan haar branche expertise toegevoegd en dit vertaald naar de uniforme Trade365 oplossing. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om digitaal te innoveren. Met Trade365 wordt er een 100% cloudoplossing aangeboden waarmee je altijd een up-to-date ERP systeem voor jouw groothandel bij de hand hebt.

Efficiënt orderbeheer om tijd te besparen 

Orderbeheer is één van de grootste uitdagingen binnen de groothandel. Hiermee valt of staat alles. Het is namelijk niet perse eenvoudig om scherp in te kopen en snel te verkopen aan je klanten. Een manier om producten efficiënt naar je magazijn én je klant te krijgen is noodzakelijk. Maak hiervoor gebruik van slimme verkoopprognoses, bewaak kosten en wees transparant over verkoopmarges tijdens het verkoopproces. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de behoeften van de klant. Dit kun je bereiken met Dynamics 365 Customer Engagement (CRM). Met CRM krijg je een volledig klantbeeld waarin alle informatie over de klant wordt vastgelegd en waarmee je inzicht hebt in de aankoopgeschiedenis. Van de eerste interactie tot aan nieuwe verkoopkansen en bestellingen, alles wordt vastgelegd. Je ziet wat er speelt, waar mogelijke behoeften ontstaan en hoe je hierop kunt inspelen. Door slimme integratie van jouw oplossing in het proces, kun je deze inzichten gemakkelijk omzetten naar acties. Met de rapportagetool Power BI kun je deze gegevens analyseren en ze in een bredere context plaatsen.

Automatisering van je groothandel met Dynamics 365

Dynamics 365 brengt alles samen. En biedt daarnaast de nodige informatie, zoals kortingen, productaanbevelingen, verwachte leveringsdatum en real-time statusupdates van (lopende) bestellingen. Zorg voor continue controle op het gebied van tijdige levering en voldoende voorraad. Neem een proactieve benadering om te zorgen voor maximale klanttevredenheid. Het beheren van klachten en retourzendingen wordt heel gemakkelijk met de geïntegreerde RMA-module. Het complete orderbeheer kan worden gedigitaliseerd: van orderinvoer tot aan verzending met alles wat daarbij komt kijken.

Volledig digitale afhandeling

Behaal maximaal inkoopresultaat: elk product op tijd binnen met de voordeligste kostprijs

Als inkoper wil je maximale marges realiseren zonder onnodige voorraad te creëren. Trade365 biedt een oplossing voor het bepalen van de juiste inkoopbehoefte en het dynamisch aanpassen van bestelparameters op basis van economische formules. Daarnaast houdt het systeem rekening met internationale zendingen en biedt het inzicht in leveranciersbeoordelingen en de status van lopende inkooporders en internationale zendingen. Dit geeft de mogelijkheid om beloftes richting klanten waar te maken door zaken te doen met betrouwbare leveranciers.

Klanten kunnen leveren wat je belooft door efficiënt magazijnbeheer

De markt is veranderd en is nu transparanter geworden. De groothandel heeft een nieuwe rol gekregen en het tijdig leveren van orders is van belang om klanten tevreden te houden. Het managen van voorraad is een uitdaging voor handelsorganisaties. Met Trade365 kunnen zendingen en containers efficiënt worden gepland en georganiseerd, waardoor de voorraad altijd up-to-date blijft. Dankzij slimme filters worden de juiste orders naar de juiste expediteur verzonden. Bij ontvangst worden opslagdocumenten aangemaakt en artikelen op de juiste locatie in het magazijn opgeslagen of doorgestuurd voor verzending. Het voordeel van Dynamics 365 Business Central in combinatie met Trade365 is dat de WMS-functionaliteit op diverse manieren kan worden ingericht. Hierdoor is een fit nagenoeg altijd mogelijk en met behulp van logistieke verfijningen kan de logistiek worden gestroomlijnd. Lees hier verder voor meer informatie om de productiviteit van je magazijn en logistieke medewerkers te verhogen.

Zorg voor een fantastische online koopervaring

Vandaag de dag en zeker voor een handelsbedrijf mag een omnichannel benadering niet ontbreken. De concurrentie is groot in de wereld van groothandels. Er kan direct bij leveranciers worden gekocht, maar ook steeds meer online. Dit zorgt voor kleinere marges waardoor er minder aan de producten wordt verdiend. Het is tijd om daar verandering in te brengen. Zet een webshop in of maak gebruik van marktplaatsen om een verkoopkanaal te hebben die de drempel voor nieuwe klanten verlaagt. Je draagt daarnaast bij aan de vindbaarheid van je organisatie en je kan je klanten voorzien van extra service. Behaal meer omzet en een verhoogde klanttevredenheid!

Digitalisering en verduurzaming van de keten

Blijvend toegevoegde waarde leveren blijft uitdagend voor handelsbedrijven. Digitaliseren van de keten kan hierbij helpen. Het zorgt enerzijds voor een verlaging van de kosten maar biedt tegelijkertijd nieuwe kansen met klanten en leveranciers. Het ontwikkelen van systemen om ketens te regisseren en te monitoren, versterkt je positie. Met behulp van Power BI kun je vaak eenvoudig gebruik maken van de aanwezige data en EDI zorgt er vervolgens voor dat administratieve processen worden gedigitaliseerd. Met behulp van het integratieplatform zijn systemen eenvoudig aan elkaar te koppelen en kunnen gegevens automatisch worden uitgewisseld. Een goede basis kan eenvoudig neergezet worden met Trade365.

Met snelheid en gemak je bedrijfsprocessen uitvoeren en afronden

Zorg voor efficiënt voorraadbeheer en lever orders op de afgesproken dag. Blijf op de hoogte van de keten, jouw kosten en de betrouwbaarheid van je leveranciers. Bij het bestellen van nieuwe voorraad moet je kunnen inschatten wie op tijd zal leveren en hoe volledig de bestelling zal zijn. Dit vereist een strakke orderverwerking en de beste software voor jouw groothandel.

Hulp nodig bij de automatisering van je groothandel?

Behaal meer marge en maximale efficiency dankzij slimme en geïntegreerde op Microsoft gebaseerde oplossingen.  Met het Dynamics365 platform én Trade365 krijg je grip op je handelsprocessen en verbeter je je positie in de keten. Kan GAC Business Solutions je hiermee verder helpen? Laat het weten!

 

 

YOU GAC
Growing Together