Geplaatst op
14/12/2020
Leestijd
3 min leestijd
Categorie
Business Central

Efficiënt magazijn inrichten

Digitalisering en duurzaamheid zijn twee thema’s die voor aanpassingen zorgen in supply chain management. Een efficiënt en productief magazijn is hierbij van belang. Voorstaande is van invloed op de snelheid van processen, de capaciteit van het magazijn, de motivatie van de medewerkers én uiteindelijk de klanttevredenheid. Dankzij een optimale magazijninrichting bespaar je tot wel 90% plaats, kun je tot 4 keer sneller werken en de foutmarge reduceren. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van de bedrijfsprocessen en inrichting. Een goede magazijninrichting kan de snelheid van leveren verhogen en de magazijnkosten per order verlagen. Hoe kan je kostbare tijd reduceren? Hoe kan je de productiviteit verhogen?

Pick meer artikelen in minder tijd met een ABC inrichting

De looptijd in het magazijn draagt in veel gevallen bij aan 50% van de tijd die nodig is om een pick uit te voeren. Door de juiste producten op de juiste plaats te zetten -niet alleen in breedte maar ook in de hoogte- en de afstand te reduceren kun je tijdwinst behalen. Door te kijken naar een optimale indeling in de hoogte behaal je niet direct winst in de loopafstand, maar wel in ergonomie en snelheid. Dit draagt positief bij aan een lager ziekteverzuim van medewerkers. Een tip is om het zogenoemde ABC-principe toe te passen. Geef de producten de juiste plaats in het magazijn. Dit betekent dat artikelen met de hoogste pick aantallen vooraan staan en producten die een lage omloopsnelheid hebben achteraan. Eventuele verplaatsingen in het magazijn kun je reduceren door het magazijn in zones in te delen en daarbij te kijken naar de routing.

Efficiënt het magazijn inrichten met zone picking

Er zijn meerdere manieren om het magazijn goed in te delen. Een mooi voorbeeld is zonepicking, oftewel het opdelen van het magazijn in logische groepen met daarbij eigen medewerkers. Dit draagt bij aan een enorme besparing in zowel tijd als afstand. Ook het opdelen van de producten in een bulkstock en een pickstock kan hieraan bijdragen. Antwoorden op vragen als “hoe lang ligt de voorraad op een locatie?” en “hoeveel stuks heb je per keer nodig in een pick beweging?” bepalen wat handig is om te doen. Door een goede benutting van diepte en hoogte bereik je een compactere opslag en kan er sneller worden gewerkt. Wist je dat ongeveer 50% van de totale oppervlakte een gang betreft en je hierdoor ruimteverlies in het magazijn hebt? Het een en ander comprimeren kan hierin het verschil maken.

Power BI en Trade365: optimale magazijn software

We kunnen concluderen dat een optimale magazijnindeling belangrijk is om het logistieke proces zo efficiënt mogelijk uit te kunnen voeren. De vraag is natuurlijk hoe je snel en eenvoudig een juist inzicht krijgt, om de optimale magazijnindeling te bepalen. Dankzij Power BI in combinatie met Trade365 krijg je inzicht in een heat map van het magazijn. Hiermee kun je ervoor zorgen dat artikelen op de juiste en meest logische plek worden opgeslagen. Hoe vaker er op een locatie gepickt wordt, hoe donkerder de kleur op de getoonde plattegrond is. Met deze informatie kun je snel en gemakkelijk bepalen of artikelen een logischere opslaglocatie moeten hebben. Aan de hand hiervan kun je het pick proces eenvoudig optimaliseren. Geef producten vervolgens de juiste plaats en reduceer de looptijden. Zo pas je je magazijnindeling onderbouwd aan.

Het herkennen van en zoeken naar producten is meestal enkel mogelijk op basis van barcode- of artikelnummers. Dit zorgt ervoor dat het picken van de juiste artikelen lastig kan zijn. Mocht je op zoek zijn naar een manier om digitaal te zien welke opdrachten er afgehandeld moeten worden, kan de digitale pakbon uitkomst bieden. Je ziet in één oogopslag waar producten gepickt moeten worden en de aantallen kun je direct verifiëren. Wanneer er een specifiek serienummer is vereist of er moet artikeldocumentatie worden meegestuurd ontvang je hiervoor een geautomatiseerde melding. Hiermee voorkom je dat het over het hoofd wordt gezien. Maak daarnaast gebruik van barcodescanning en je bent nog een stap verder in zowel het digitaliseren als het optimaliseren van je magazijn.

E-logistics software

Heb je wel eens gedacht aan E-logistics? De logistiek in tijden van digitalisering! De nieuwe digitale technologie heeft ook de logistieke sector bereikt. Snelheid en klanttevredenheid staan centraal. Inzicht in de keten moet er zijn. Omarm technologie en pak door. Doe je dat niet, dan doet een ander het wel.

Wil je de concurrentie voor zijn én blijven? Informeer naar de mogelijkheden om een productief magazijn voor jouw organisatie te realiseren en wij helpen je op weg!

YOU GAC
Growing Together