Geplaatst op
13/07/2022
Leestijd
4 min leestijd
Categorie
Power BI

Connect2All: Gebruik al je ERP data uit Business Central in Power BI

Data, data , data. Dat je data nodig hebt om je bedrijf op de juiste manier aan te sturen, is vandaag de dag geen vraag meer. Bedrijven die reeds gebruik maken van business intelligence applicaties, zoals Power BI, hebben continu inzicht in de bedrijfsvoering en kunnen dankzij slimme KPI’s in overzichtelijk rapportages onderbouwd beslissingen nemen. Wil jij gebruik maken van Dynamics 365 Business Central of doe je dat al, lees dan verder waarom de laatste update in Connect2All onmisbaar als je met Power BI aan de slag gaat.

Power BI rapportages maken met standaard Dynamics 365 Business Central

Bedrijven die gebruik maken van Dynamics 365 Business Central in de cloud, hebben niet zo maar alle data tot hun beschikking om te gebruiken in rapportages. Veel ERP systemen werken nog op basis van on premise software, waardoor de database lokaal opgeslagen staat. Deze gebruiken vaak SQL databases of ander soortige formats. Deze databases zijn vaak vrij “open” , waardoor je alle data kan raadplegen en gebruiken in je Power BI rapportages dankzij de aanwezige connectoren. Want in een beetje ERP systeem vind je nogal de nodige tabellen met interessante data die je wellicht wil kunnen gebruiken in je Power BI rapportages.

Ondanks dat de transitie naar cloud ERP software veel voordelen met zich meebrengt, is het niet gebruikelijk dat je zomaar toegang hebt tot de onderliggende database. Hierdoor ben je beperkt tot wat het systeem standaard te bieden heeft. Kijkende naar Dynamics 365 Business Central is de standaard al rijk. Zo heb je standaard connectoren beschikbaar in Power BI waarmee je een beperkte set aan data kan ophalen uit je cloud ERP omgeving. Dit kun is zowel te gebruiken in de Power BI Desktop (daar waar je je rapportages veelal maakt), als ook in Power BI Service (daar waar je verversing en het delen van rapportages beheert).

Maar wat heb je nu concreet standaard tot je beschikking:

  • Standaard ontsluiting van een aantal belangrijke tabellen binnen Business Central. Denk hierbij aan veel voorkomende stamdata (artikelen, klanten, leveranciers), als ook verkoop- en inkoopdocumenten. Voor de reguliere eenvoudigere rapportages kom je hier prima mee uit de voeten.
  • Aanvullend kunnen er pagina’s gepubliceerd worden, die te gebruiken zijn in Power BI. Het nadeel van deze functie is dat een pagina niet altijd alle (benodigde) velden uit een tabel toont. In praktijk heb je zo best wel wat extra opties, maar regelmatig net niet de informatie die je nodig had in je rapport.
  • Wanneer je gebruik maakt van de Power BI Connectie Pack uit de Trade365 of Production365 oplossing, wordt deze standaard set van tabellen aangevuld met veel gevraagde data van onze groothandel– of productiebedrijven.

Connect2All, connect al je data uit je ERP in het Power Platform

Maar wat als ik nu wel meer informatie nodig heb uit mijn ERP omgeving, die met de standaard connectie mogelijkheden niet te benaderen is? Je hebt dan eventueel de optie om maatwerk query’s toe te voegen in Dynamics 365 Business Central, die in de standaard connector te gebruiken zijn. Maar maatwerk is nou juist net iets, wat we graag willen voorkomen voor onze klanten. Hierom is er recent een update doorgevoerd in Connect2All. Connect2All is een connector van GAC, welke te gebruiken is in het Power Platform. Vanaf nu is deze ook als connector te gebruiken in Power BI Desktop en de Power BI Service.

Het allergrootste voordeel van deze connector in Power BI ten opzichte van de standaard Dynamics 365 Business Central connector, is dat je alle tabellen in je omgeving kan lezen en gebruiken in je rapportages. Hierdoor heb je dus weer dezelfde functionaliteit tot je beschikking, zoals veel bedrijven dat gewend zijn in een on premise situatie. Het mooie van deze tool, is dat ook alle tabellen die middels extra apps beschikbaar komen (denk hier bijvoorbeeld aan data uit de GAC oplossingen Trade365, Production365 of PSA365) maar ook eventuele maatwerk apps.

connect2all

Hoe maak ik gebruik van deze Connect2All connector in Power BI?

Om gebruik te maken van deze connector heb je een paar dingen nodig of mogelijk heb je alles al in je bezit om vandaag aan de slag te kunnen. Uiteraard heb je de Connect2All connector nodig uit het Power Platform die aangesloten is op het GAC Integratieplatform. Dit integratie platform is een standaard onderdeel van Trade365, Production365 en PSA365. Dus heb je al één van onze add-ons in bezit, dan kun je snel aan de slag.

Ben je nu wellicht een Dynamics 365 Business Central gebruiker, die geen branchespecifieke add-ons van GAC gebruikt of nodig heeft. Dan heb ik goed nieuws, het GAC Integratieplatform is ook als losse app te gebruiken. Je kan de app hier vinden en uitproberen via de Microsoft Appsource.

Meer weten over de mogelijkheden van de connecter of met één van onze specialisteten de mogelijkheden van Power BI verder ontdekken? Laat het ons weten.

YOU GAC
Growing Together