Geplaatst op
10/10/2024
Leestijd
5 min leestijd
Categorie
CRM

Auteur: Rob Kuijpers

Geen tijd?

Geen tijd om te lezen? Heb je vandaag haast? Ik heb de belangrijkste punten van deze blog voor je samengevat.

  • Lead management is het proces van het vastleggen, kwalificeren en nurturen van potentiële klanten (of leads) totdat ze klaar zijn om te kopen.
  • Het beheren van leads kan je bedrijf helpen om de verkoop en inkomsten te maximaliseren, tijd en middelen te besparen en klantrelaties te verbeteren. Het is ook een uitstekende manier om bedrijfsontwikkeling te ondersteunen door je te helpen meer leads te beheren naarmate je groeit.
  • Er zijn verschillende soorten leads in een leadbeheersysteem, waaronder warme leads, koude leads, IQL’s, MQL’s, SQL’s en PQL’s.
  • Lead management is een cyclisch proces dat bestaat uit 7 belangrijke stadia: leadgeneratie, leadsegmentatie, leadkwalificatie, lead nurturing, lead scoring en routing, opvolging, meten en optimaliseren.
  • Verbeter je leadbeheerproces door de ‘best practices’ te volgen, zoals het prioriteren van leadkwaliteit boven kwantiteit, het gebruik van automatiseringssoftware, het schoonhouden van je database en het her activeren van oude of dode leads.
  • Er zijn veel CRM-systemen die je kunt gebruiken voor het vastleggen van leads, maar Microsoft Dynamics 365 Sales is natuurlijk de beste.

Wat is lead management?

Lead management is het proces van het vastleggen, kwalificeren en nurturen van potentiële klanten (of leads) totdat ze klaar zijn om te kopen. Het draait allemaal om het aantrekken van de juiste prospects, het begrijpen van hun behoeften, het leveren van gepersonaliseerde inhoud, het opvolgen met de juiste timing en het effectief distribueren van kansen naar je verkoopteam. Uiteindelijk is het doel om je marketing- en verkoopproces te stroomlijnen en meer leads om te zetten in kopende klanten.

Voordelen van lead management

Natuurlijk kun je achterover leunen en de leads afhandelen zodra ze binnenkomen. Het opzetten van een leadbeheerproces kan echter meerdere voordelen bieden voor je bedrijf.

Waarom is het essentieel om met je verkoopteam samen te komen en een strategie te ontwikkelen voor het efficiënt afhandelen van leads?

  • Verhoog de verkoop en winst: Het nastreven van de juiste leads en het nurturen ervan met specifieke strategieën zal je conversieratio’s natuurlijk verhogen. Hoe meer klanten je converteert, hoe hoger je inkomsten zullen zijn.
  • Bespaar tijd en middelen: Door leads te rangschikken op basis van hun potentieel, kun je je tijd, budget en energie optimaal inzetten. Deze aanpak voorkomt dat je inspanningen verspreidt over alle leads, waardoor je je kunt concentreren op degenen met een hogere kans op conversie.
  • Verbeter klantrelaties: Effectief leadbeheer stelt je in staat om de banden met potentiële klanten te versterken door relevante, tijdige en gepersonaliseerde communicatie te bieden. Deze aanpak vormt ook de basis voor langdurige klantloyaliteit en een hogere levenslange waarde.
  • Ondersteun bedrijfsontwikkeling: Het implementeren van een leadbeheersysteem stelt je bedrijf in staat om efficiënter te groeien. Je kunt grotere hoeveelheden leads beheren terwijl je kwaliteit en personalisatie behoudt.

Soorten leads

In je leadbeheersysteem kom je verschillende soorten leads tegen. Het is essentieel om ze te organiseren en te prioriteren op basis van hun interesse- en kwalificatieniveaus.

Hier zijn de belangrijkste soorten leads die je bedrijf kan tegenkomen:

Op basis van interesse

  • Koude leads: Individuen of bedrijven die niet op de hoogte zijn van je bedrijf en geen interesse tonen in je producten of diensten.
  • Warme leads: Deze hebben interactie gehad met je inhoud of je website bezocht, maar zijn nog niet klaar om te kopen.
  • Hete leads: Zeer geïnteresseerd en klaar om te kopen; ze hebben mogelijk een offerte, demo of consultatie aangevraagd.

Op basis van kwalificatie

  • Information Qualified Leads (IQL’s): Deze leads ruilen hun contactgegevens voor iets waardevols zoals een whitepaper of webinar. Ze tonen interesse, maar zijn nog niet klaar om met sales te praten.
  • Marketing Qualified Leads (MQL’s): Leads die hebben gereageerd op je marketinginspanningen en aan specifieke criteria voldoen, waardoor ze potentiële klanten zijn.
  • Sales Qualified Leads (SQL’s): Toegewezen aan het salesteam, deze leads zijn klaar voor een verkoopgesprek en tonen sterke interesse.
  • Product Qualified Leads (PQL’s): Leads die je product hebben gebruikt via proefversies of freemium-modellen en een hoge betrokkenheid tonen, wat aangeeft dat ze waarschijnlijk betalende klanten worden.

7 stadia van lead management

We kunnen het leadbeheerproces in 7 verschillende stadia verdelen:

  1. Leadgeneratie: Het aantrekken en vastleggen van de interesse van je doelgroep, meestal door hen iets waardevols aan te bieden in ruil voor hun contactgegevens. Het dient als de cruciale eerste stap in het vullen van je verkoopkanaal met potentiële klanten.
  2. Leadsegmentatie: Het proces van het verdelen van prospects in verschillende groepen op basis van specifieke kenmerken, gedragingen of behoeften.
  3. Leadkwalificatie: Het proces van het beoordelen hoe waarschijnlijk het is dat een lead een klant wordt op basis van specifieke criteria.
  4. Lead nurturing: Het ondersteunen van leads door middel van campagnes die zijn ontworpen om hen te informeren, betrekken en begeleiden door de verkoopfunnel.
  5. Lead scoring & routing: Het toekennen van waarden aan elke lead op basis van factoren zoals hun interesse- en betrokkenheidsniveau en hoe goed ze passen bij je ideale klantprofiel.
  6. Leadconversie: Het moment waarop een prospect besluit om al dan niet een aankoop te doen.
  7. Meten & optimaliseren voor succes: Het voortdurend meten, analyseren en optimaliseren van elk stadium van het leadbeheerproces om de resultaten te maximaliseren.

Leadgeneratie

Lead generatie houdt in dat je de interesse van je doelgroep aantrekt en vastlegt, meestal door hen iets waardevols aan te bieden in ruil voor hun contactgegevens. Dit is de cruciale eerste stap in het vullen van je verkoopkanaal met potentiële klanten. Zonder effectieve leads generatie zijn er geen prospects om te nurturen of om te zetten in klanten.

Hier zijn enkele manieren om leads te genereren, afhankelijk van je branche en publiek:

  • Schrijf en deel je blogs
  • Stuur een e-mailnieuwsbrief
  • Organiseer webinars
  • Deel whitepapers
  • Verkoop via sociale media op LinkedIn

De sleutel tot succesvolle leads generatie is het bieden van echte waarde. Of het nu gaat om inzichtelijke blogs, boeiende social media posts of aantrekkelijke leadmagneten, je moet je richten op het leveren van oplossingen en informatie die aansluiten bij de behoeften en uitdagingen van je doelgroep.

Het verbeteren van het proces rondom het verzamelen van leads is net zo belangrijk als het verhogen van het verkeer. Zorg ervoor dat je landingspagina’s, formulieren en call-to-actions (CTA’s) duidelijk, aantrekkelijk en gemakkelijk te gebruiken zijn. Test verschillende ontwerpen, berichten en aanbiedingen om te ontdekken wat de beste conversiepercentages oplevert.

Leadsegmentatie

Met al die binnenkomende leads heb je nu een systeem nodig om ze te organiseren. Lead segmentatie is het proces van het verdelen van prospects in afzonderlijke groepen op basis van specifieke kenmerken, gedragingen of behoeften.

Je kunt bijvoorbeeld afzonderlijke lijsten maken op basis van waar je leads vandaan komen:

  • Hebben ze zich ingeschreven voor je e-mailnieuwsbrief?
  • Hebben ze contact opgenomen met de klantenservice?
  • Of hebben ze je whitepaper gedownload?

Segmentatie stelt je in staat om je inspanningen voor het nurturen van leads te prioriteren en je berichten beter af te stemmen op de specifieke behoeften van elke groep. Zo kun je bijvoorbeeld opvolgen met leads die contact hebben opgenomen met de klantenservice door te vragen naar hun ervaring of verdere hulp aan te bieden. Voor leads die een white paper hebben gedownload, kun je aanvullende bronnen delen of een oplossing voor hun probleem aanbieden.

B2B-bedrijven kunnen leads segmenteren op basis van factoren zoals branche, bedrijfsomvang, beslisserrol of fase in de funnel. Daarentegen kunnen B2C-merken zich richten op demografische gegevens van kopers, eerdere aankopen of browsegedrag.

Door in de gegevens van je CRM en marketingautomatiseringstools te duiken, kun je verfijndere segmenten maken. Analyseer hoe verschillende segmenten omgaan met je website en content, en identificeer patronen of gedeelde kenmerken onder je leads.

Leadkwalificatie

Het genereren van een groot aantal leads is geweldig, maar als die leads geen goede match zijn voor je bedrijf, verspil je waarschijnlijk waardevolle tijd en middelen. Hier komt leadkwalificatie in beeld, het proces van het beoordelen hoe waarschijnlijk het is dat een lead klant wordt op basis van specifieke criteria.

De definitie van een “gekwalificeerde” lead verschilt echter per bedrijf. Een veelgebruikte methode om leads te kwalificeren is het BANT-framework, dat rekening houdt met:
• Heeft de lead het budget voor je oplossing?
• Hebben ze de mogelijkheid (ability) om beslissingen te beïnvloeden of te nemen?
• Hebben ze een echte behoefte (need) aan je product of dienst?
• Wat is hun koopplanning (timeline)?

Als een lead niet aan je criteria voldoet, worden ze als “ongekwalificeerd” beschouwd, wat betekent dat ze geen goede match zijn voor je bedrijf en waarschijnlijk niet zullen converteren, ondanks je beste marketing- en verkoopinspanningen. Het niveau van kwalificatie kan ook variëren, leads kunnen informatiegekwalificeerd, marketinggekwalificeerd, verkoopgekwalificeerd of productgekwalificeerd zijn.

Om de nodige kwalificatie-informatie te verzamelen, moeten marketing- en verkoopteams samenwerken. Begin met het opnemen van belangrijke vragen in je leadformulieren. Een B2B-softwarebedrijf kan bijvoorbeeld vragen naar de bedrijfsomvang, rol en huidige softwaretools.

Naarmate leads door de funnel bewegen, kun je gebruikmaken van contactmomenten zoals enquêtes of telefoongesprekken om hun geschiktheid en gereedheid verder te beoordelen. Houd er rekening mee dat leads kwalificatie een doorlopend proces is. Naarmate je meer informatie verzamelt, kan de kwalificatiestatus van een lead evolueren.

Lead nurturing

De meeste leads zijn niet meteen klaar zijn om een aankoop te doen. Ze hebben tijd nodig om te onderzoeken, opties te evalueren en vertrouwen in je bedrijf op te bouwen.

Ondersteun hen met leads nurturing campagnes die zijn ontworpen om prospects te informeren, te boeien en hen door de verkoopfunnel te begeleiden, van eerste interesse tot het moment van aankoop.

Effectief leads nurturen houdt in dat je relevante, waardevolle content levert die is afgestemd op elke fase van de koopreis. Dit kan omvatten:

  • Blogs
  • E-mailcampagnes
  • Social media posts
  • Webinars
  • Casestudies

Zorg ervoor dat je lead nurturing campagnes prospects via meerdere kanalen bereiken en gepersonaliseerd zijn voor elke potentiële klant. Terwijl het handmatig beheren hiervan een uitdaging kan zijn, kan Dynamics 365 Customer Insights het proces stroomlijnen.

Vergeet niet dat lead nurturing niet stopt bij de aankoop. Het strekt zich uit voorbij conversie, waarbij de focus ligt op het onderhouden van klantrelaties en het bevorderen van loyaliteit, herhaalde aankopen en positieve mond-tot-mondreclame.

Lead scoring & routing

Leads scoring houdt in dat je punten toekent aan elke lead op basis van factoren zoals hun mate van interesse, betrokkenheid bij je bedrijf en hoe goed ze aansluiten bij je ideale klantprofiel.

Werk samen met je team om te bepalen wat een lead verkoopklaar maakt en stel scoringsdrempels in die de overgang van marketing naar verkoop activeren. Zodra een lead die drempel bereikt, zorgt lead routing ervoor dat ze worden toegewezen aan de juiste verkoopvertegenwoordiger.

Leadconversie

De conversiefase is waar al je harde werk in het genereren, nurturen en kwalificeren van leads zijn vruchten afwerpt. Dit is het moment van de waarheid wanneer een prospect besluit of hij wel of niet een aankoop doet.

Maar naast de verkoop is dit ook een kans om de basis te leggen voor een langdurige klantrelatie. Door een naadloze, positieve verkoopervaring te bieden en je beloftes na te komen, kun je een eenmalige koper omzetten in een loyale klant, en zelfs in een ambassadeur.

Niet elke lead zal bij de eerste poging converteren. Sommige leads hebben meer tijd, informatie of overtuiging nodig voordat ze bereid zijn om zich te committeren. Hier wordt effectieve opvolging cruciaal.

Stuur tijdige, relevante en consistente opvolgingsberichten om ervoor te zorgen dat je bedrijf top-of-mind blijft. Train je verkoopmedewerkers om actief te luisteren, inzichtelijke vragen te stellen en nuttige begeleiding te bieden, zonder te hard te pushen voor een snelle verkoop.

Wees attent op de tijd en interesse van je lead. Varieer je contactmethoden. Als een e-mail onbeantwoord blijft, probeer dan contact op te nemen via LinkedIn. Als een lead koud is geworden, probeer ze dan later opnieuw te benaderen met verse content of een nieuw aanbod.

Tactieken voor optimalisatie van het conversiepercentage kunnen hier ook van onschatbare waarde zijn. Analyseer waarom leads afhaken en identificeer verbeterpunten. Misschien moet je je afrekenproces vereenvoudigen, je call-to-actions verbeteren of je formulieren inkorten. Blijf verschillende aspecten van je verkoopfunnel continu testen en optimaliseren om conversies in de loop van de tijd te verbeteren.

Meten & optimaliseren voor succes

Leadbeheer is geen eenmalige inspanning. Om de resultaten te maximaliseren, vereist het voortdurende meting, analyse en optimalisatie in elke fase van de funnel.

Begin met het vaststellen van duidelijke KPI’s voor elke fase van je leadbeheerproces. Belangrijke statistieken kunnen zijn:

  • Aantal gegenereerde leads
  • Conversiepercentages tussen fasen
  • Reactietijden op leads
  • Totale of toegeschreven omzet

Analyseer hoe leads uit verschillende bronnen door de funnel bewegen, identificeer belangrijke conversiepunten en markeer de fasen waar leads vaak vastlopen of afhaken. Onderzoek daarnaast hoe verschillende leadsegmenten presteren om te bepalen welke het meest waarschijnlijk zullen converteren.

Deze gegevens vormen de basis voor optimalisatie. Als bijvoorbeeld leads via sociale media niet genoeg conversies opleveren, moet je je strategie daar mogelijk aanpassen. Als bepaalde segmenten hogere conversiepercentages hebben, overweeg dan om meer te focussen op het aantrekken van vergelijkbare leads. Het creëren van ideale klantprofielen of buyer personas kan je helpen om de juiste doelgroep effectief te bereiken.

Kwantitatieve gegevens alleen zijn niet voldoende. Verzamel regelmatig feedback van je verkoopteam om te begrijpen welke bezwaren vaak voorkomen, welke content of gesprekspunten aanslaan, en wat marketing zou kunnen doen om hun inspanningen beter te ondersteunen. Vraag ook klanten om hun input: Waarom kozen ze voor jouw oplossing? Wat had hen bijna weerhouden van een aankoop?

Gebruik deze feedback om elk aspect van je leadbeheerproces continu te optimaliseren. A/B-test landingspagina’s, formuliervelden of leadmagneten. Experimenteer met verschillende leadsegmenten of scoringsmodellen. Pas je nurturing-sequenties en verkoopgesprekken aan op basis van betrokkenheidsgegevens en inzichten uit feedback.

Best practice voor lead management

Leadbeheer biedt tal van voordelen, van het verhogen van de verkoop en winst tot het stimuleren van bedrijfsontwikkeling. Om je leadbeheerstrategie echter echt te maximaliseren, houd je deze tips en beste praktijken in gedachten:

  • Focus op leadkwaliteit boven kwantiteit: Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om een groot aantal leads te genereren, is het waardevoller om hoogwaardige leads aan te trekken die goed passen bij je bedrijf.
  • Gebruik automatiseringssoftware: Investeren in leadbeheer- en marketingautomatiseringstools kan je verkoopproces aanzienlijk stroomlijnen en de efficiëntie verbeteren.
  • Onderhoud een schone database: Na verloop van tijd kan je leaddatabase rommelig worden met duplicaten, verouderde informatie en inactieve contacten. Houd je database regelmatig schoon om ervoor te zorgen dat je inspanningen gericht zijn op actieve, relevante leads.

Heractiveer inactieve leads: Een lead die aanvankelijk niet converteerde, is niet per definitie een verloren kans. Stel een proces in om slapende of gediskwalificeerde leads op een later tijdstip opnieuw te betrekken.

YOU GAC
Growing Together