Geplaatst op
10/05/2021
Leestijd
3 min leestijd
Categorie
Business Central

Kwaliteitsmanagement methoden

Ieder bedrijf wil de beste producten aan zijn klanten leveren. Voor veel bedrijven in de semiproces industrie zijn er zelfs de nodige regels en bepalingen om aan kwaliteitsstandaarden te voldoen. Maar ook in de discrete productie is men zich volledig bewust van de voordelen van een goed kwaliteitssysteem. Defecte producten, uitval en herstelwerkzaamheden brengen aanzienlijke kosten met zich mee en dragen niet bij aan de winstgevendheid van een bedrijf.

Kwaliteitsmanagement moet dan ook meer zijn dan een registratie van kwaliteitsmetingen, het moet een cultuur binnen de organisatie zijn. Hieronder een aantal strategieën om tot een verbetering van het kwaliteitsproces te komen.

Kwaliteitsmanagement met het gehele team

Verbetering van de kwaliteit is iets dat gedragen moet worden door de gehele organisatie. Een kwaliteitsmanager alleen kan niet alle processen in detail overzien. Het zijn juist de verschillende disciplines en inzichten die de problemen in het proces kunnen tackelen.

Training en discipline voor een hogere kwaliteit

Een goede training kan ervoor zorgen dat alle medewerkers zich bewust zijn van het belang van kwaliteitsmanagement. De grootste adder onder het gras is echter discipline. Kwaliteitsprocedures worden met de tijd soms als bureaucratisch ervaren en hoe verleidelijk is het dan om een productiebatch toch al vrij te geven om de leverdatum van een klant te kunnen halen. Zorg daarom dat het bewustzijn op kwaliteit continu onder de aandacht is. Door niet alleen op omzet en leverbetrouwbaarheid te rapporteren maar ook op KPI’s gerelateerd aan de kwaliteit. De combinatie Microsoft Power BI en Business Central bieden hier de juiste tools voor.

Power BI report kwaliteitsmanagement

Kwaliteitsmanagement software voor een goed doordacht inspectieplan

Onder het motto “Meten is weten” is een goed inspectieplan van groot belang om de juiste kwaliteitsbeslissingen te nemen. Het inspectieprogramma dient alle stappen in het proces te kunnen controleren van goederenontvangst en productie tot vrijgave voor levering. De ProBatch365 oplossing van GAC Business Solutions geeft je hierbij de juiste software. Het geeft je de mogelijkheid om inspectieplannen voor je producten op te stellen. Vanuit de processtappen worden automatisch inspectieorders aangemaakt die rekening houden met: steekproefgroottes, interval van keuring, statusbeheer van de batches zodat dit kan resulteren in een Certificate of Analysis.

Naast de producten is het ook belangrijk dat de productiemiddelen (en zelfs de testapparatuur) periodiek gecontroleerd worden. Hierdoor kunnen afwijkingen in het productieproces tijdig worden voorkomen.

Inspectieplan ProBatch365

Implementatie van kwaliteitsmanagement: een continu proces van

Nu we goed kunnen meten en de resultaten in ons systeem vastgelegd hebben, is het mogelijk om de resultaten te analyseren en acties uit te zetten om het proces verder te verbeteren. Hebben mijn medewerkers extra training nodig? Moet ik die machine gaan vervangen? Moet ik de receptuur aanpassen? En de acties die we hierop ondernemen hebben uiteraard weer effect op het kwaliteitssysteem. Dit wordt mooi weergegeven in de “Demming Wheel” ofwel de Plan-Do-Check-Act Cirkel.

Demming Wheel Visual

Heb jij je kwaliteitsstrategie al bepaald of kan je daar wat hulp bij gebruiken? Neem contact met ons op en wij helpen je graag op weg!

YOU GAC
Growing Together