Geplaatst op
10/04/2021
Leestijd
6 min leestijd
Categorie
Business Central

Business Central update

2 keer per jaar brengt Microsoft een nieuwe release uit van het gehele Dynamics 365 Platform. April en oktober zijn de vaste release momenten in het jaar, waarna de nieuwe functionaliteiten in de opvolgende 6 maanden worden uitgerold.  Vorige week is Microsoft begonnen met de uitrol van Release Wave 1 van 2021. Hoog tijd om stil te staan bij de belangrijkste functionaliteiten die jij als bedrijf kan gaan gebruiken binnen Dynamics 365 Business Central. Wij hebben alvast een top 10 samengesteld van functionaliteiten die jij zeker niet mag missen!

#1: Correctie van toegekende dimensies

Je hebt Business Central goed ingericht met de nodige dimensies om makkelijk te kunnen rapporteren en analyseren vanuit het grootboek. Vervolgens maak je een eerstPower BI Dashboard en dan blijkt in een taartdiagram dat een van de punten de waarde (Leeg) bevat. Het is de gebruikers gelukt om toch niet overal de juiste dimensiewaarde te vullen. Uiteraard eerst de verplichting op de dimensies aanscherpen, maar hoe corrigeer je de al gemaakte boekingen? Vanaf heden is het mogelijk om de dimensies op grootboekposten te wijzigen. Niet alleen post voor post maar ook in batch waarbij er filters gebruikt kunnen worden om de grootboekposten te selecteren. 

Dimensie wijziging

#2: Raadpleeg contactinformatie vanuit Teams

We zijn intussen al helemaal gewend om snel contactinformatie vanuit Business Central op te vragen in Outlook. Intussen begint Outlook wat meer op de achtergrond te raken en werken we steeds meer online via Microsoft Teams. Vanuit Teams wordt er gecommuniceerd met medewerkers, klanten en leveranciers. Hoe handig is het dat je dan direct vanuit Teams de gerelateerde contactinformatie kan raadplegen vanuit Business Central?

Contactinformatie Teams

#3: Opslaglocatie in projecttaken gebruiken

De logistieke integratie van projecten is in Release Wave 1 2021 verbeterd door de toevoeging van opslaglocaties in de projectplanningsregels en projectdagboekregels. Naast het kunnen selecteren van een vestiging is het nu ook mogelijk om de inhoud van de opslaglocaties te zien en selecteren. Hierdoor is de operationele aansturing van de magazijnmedewerkers vergemakkelijkt. 

Opslaglocaties in projecttaken

#4: Optimalisaties in het digitaliseren van het betalingsverkeer

Het verwerken van betalingen wil jij het liefst zo snel en accuraat mogelijk kunnen doen. In de Release Wave 1 2021 zitten een aantal interessante verbeteringen die je hierbij gaan helpen. Enerzijds zijn er verbeteringen doorgebracht in het matchen van betalingen. Verder wordt je nog flexibeler om digitaal je betalingen te verwerken, door gebruik te maken van configureerbare mapping. Gebruik je daarnaast Connect2All van GAC Business Solutions, dan wordt het nog eenvoudiger om een integratie met je bank op te zetten.

#5: Verbeterde Power BI connector

Eigenlijk was er helemaal niks mis met de Power BI connector. Het goede nieuws is dan ook, dat hetgeen de connector deed dat ook zal blijven doen. Echter maakt de Power BI connector nog geen gebruik van de API’s (zowel de standaard, als eventueel klantspecifiek geconfigureerde) die beschikbaar zijn in Business Central. Nou ja, tot april dan! Vanaf april heb jij nog meer connectiemogelijkheden, om je data uit Business Central te halen en om te zetten tot nieuwe inzichten in Power BI.

#6: Automatisch genereren van lot- of serienummer informatie

Diverse groothandels en productiebedrijven werken niet alleen met lot- of serienummer registratie, maar dienen ook aanvullende informatie vast te leggen omtrent het lot of serienummer. Het genereren van de bijbehorende informatie kaart kan geautomatiseerd worden, zodat relevante notities of kwaliteitscontroles direct vastgelegd zijn.

#7: Flexibeler gebruik van productie lotgrootte in het productieproces

Speciaal voor productiebedrijven wordt het gebruik van productie lotgrootte mogelijk in meerdere processen binnen Business Central. Op dit moment wordt deze informatie in het bewerkingsplan geregistreerd. Met de komst van Release Wave 1 2021 maak je eenvoudig gebruik van productie lotgrootte in je verschillende versies van je bewerkingsplannen, MPS voorstellen en direct in je productieorders. 

Lotgrootte

#8: Artikelbeschikbaarheid gebruiken in Dynamics 365 Sales

Menig bedrijf hoeven we tegenwoordig niet meer uit te leggen, waarom een CRM systeem noodzakelijk is binnen een bedrijf (mocht jij hier nog aan twijfelen, check dan even dit webinar). Veel klanten maken gebruik van Business Central in combinatie met Dynamics 365 Sales als CRM systeem. Op het moment dat jij je verkoopkansen omzet tot orders in Dynamics 365 Sales kun je direct gebruik maken van de actuele voorraad uit Business Central. Hierdoor heb je alle informatie bij de hand om de juiste beloftes aan jouw klanten af te geven.

#9: Uitbreiding in internationale mogelijkheden

Wanneer jij alleen actief bent binnen de Nederlandse grenzen mag jij dit punt overslaan, maar veel bedrijven die gebruiken maken Business Central zijn internationaal georiënteerd. De Release Wave 1 2021 brengt 4 nieuwe lokalisaties met zich mee, waardoor je nog eenvoudiger je bedrijfsactiviteiten in Business Central administreert als je actief bent in Griekenland, Turkije, Roemenië en nog een tiental extra landen. 

#10: Sneller implementeren met configureerbare implementatie checklist

Wellicht een functie waar jij als gebruiker nog niet direct plezier aan beleeft, maar waar wij vanuit GAC Business Solutions in ieder geval wel blij van worden! Microsoft voegt steeds meer functionaliteiten toe, waarmee wij het implementatieproces kunnen versnellen. Dankzij het kunnen toevoegen van configureerbare implementatie checklists, kunnen we klanten die meer zelf willen doen beter begeleiden in de zaken die moeten gebeuren.  

Benieuwd naar de complete Business Central update 1 van 2021?

We zijn er doorheen. Dit is wat ons betreft een selectie van de 10 meest interessante toevoegingen in de Release Wave 1 2021. Dit is nog lang niet alles, dus ben je benieuwd naar de complete inhoud van de Release Wave 1 2021 kijk dan hier of neem contact met ons op. 

YOU GAC
Growing Together