Geplaatst op
09/08/2021
Leestijd
4 min leestijd
Categorie
Business Central

Vervijfvoudiging containerprijs maakt inkoopproces enorm uitdagend

Bij menig bedrijf wordt een groot gedeelte van de inkoop nog buiten het systeem georganiseerd. Denk hierbij aan het plannen van hoeveelheden in je containers. Data wordt naar Excel gehaald, waar met allerlei zelfgemaakte formules bedacht wordt hoe de ideale containerplanning eruit gaat zien. GAC Business Solutions is al jaren actief in de groothandel en online retail en heeft dit soort tools in de standaard Trade365 software onder gebracht.

Container planning software

De juiste bedrijfssoftware wordt steeds belangrijker bij het slim plannen van je inkopen. Dat komt vooral door de stijgende transportkosten van containers. Jarenlang bleven de prijzen binnen redelijke bandbreedte. Zo was een 40ft container tot 2019 zelden duurder dan $2.000,-. Maar vanaf de tweede helft van 2020 werden keer op keer prijsrecords gebroken. Hierdoor is het bepalen van je marge moeilijker dan ooit. Eind 2020 steeg de 40ft containerprijs naar gemiddeld bijna $6.000,-. In het begin van 2021 leek de prijsontwikkeling te stabiliseren, maar in het tweede kwartaal van 2021 steeg de containerprijs naar nieuwe recordhoogtes van gemiddeld $9.000,- (met uitschieters van zomaar $12.000,- tot $15.000,-). Binnen één jaar is de gemiddelde prijs zomaar vervijfvoudigd, waarbij in bepaalde periodes de prijs van voor het verschepen van een container van China naar Rotterdam harder steeg dan de waarde van de Bitcoin. Zie hieronder de prijsontwikkeling van de afgelopen 2 jaar (gemeten op 1 augustus 2021), conform de World Container Index van Drewry (voor actuele prijsontwikkeling klik hier):

Drewry Container Index

 

Slim inkopen ondanks de fluctuerende containerprijs

Als organisatie zal je hier op moeten anticiperen. Er zijn een aantal mogelijkheden om dit te doen, waar de juiste software je bij kan helpen.

Lever containers direct bij de klant (dropshipping)

Op het moment dat de transportkosten stijgen, moet je andere indirecte kosten reduceren om de marge intact te houden. Eén van de kostenposten zijn de handlingskosten in je eigen magazijn (of eventueel e-fulfilment partij). Een kans die je hier zou kunnen benutten, is meer te gaan focussen op het bestellen van volle containers specifiek voor klanten en deze direct bij de klant te laten leveren. Hierdoor voorkom je onnodige handling in het magazijn en voorraadkosten. Daarnaast ben je zeker van je afzet en heeft de klant vaak ook nog eens sneller zijn artikelen in huis, waardoor je een win-win situatie creëert.

Containerprijs stijgt harder dan de waarde van de Bitcoin

De juiste container planning software

Maximaal benutten van containervolume wordt cruciaal. Maak hiervoor gebruik van gestandaardiseerde software. Zo maak je je containerplanning makkelijk op orde. Voorkom dus allerlei exports en losse Excel sheets. Voor je het weet stuur je net niet de laatste versie naar je agent in Azië en wordt het forecasten richting je klant daarmee nagenoeg onmogelijk. Binnen Trade365 maak je gebruik van het component internationale handel en zendingen, waarmee je standaard beschikt over de juiste tools om je containers optimaal te plannen.

Zending Container

Naast het plannen van je containers, beheer je ook de overkoepelende zending waar de containers op geladen worden. Door de betreffende inkooporderregels toe te kennen aan de containers, kun je zo erg efficiënt wijzigingen in verwachte ontvangstdata bijwerken in de betreffende inkooporder regels. In de basis kun je het beladen van je containers op twee verschillende manieren toepassen:

  • Container beladen; waarbij je aangeeft hoeveel containers je tot je beschikking hebt op een boot of in een inkooporder. Vervolgens voeg je eenvoudig de inkooporderregels toe aan de container. Hierbij is direct inzichtelijk wat het beladingsvolume en gewicht wordt.
  • Container plannen; waarbij je daadwerkelijk vanuit de inkooporderregels laat berekenen hoeveel 20ft of 40ft containers je nodig hebt om de artikelen te verschepen.

Aangezien het plannen van je container steeds belangrijker wordt, wordt dit door meer en meer klanten toegepast. Benieuwd hoe er dat in praktijk uitziet? Bekijk eens onderstaande video.

Maak containerplan vanuit de verkoopofferte

Van oudsher was het plannen van de containers een inkoop aangelegenheid. Maar met de containerprijzen die door het plafond schieten, wil je zo slim mogelijk je planning kunnen realiseren. Trek de containerplanning door naar de offertefase richting de klant. Pas eventueel specifieke prijslijsten toe, wanneer klanten volle containers FOB af wensen te nemen en direct geleverd willen hebben. Door je planning al te ontsluiten in de offertefase, kom je niet verrassingen te staan bij de inkoop. Maak hiervoor eventueel gebruik van componenten uit het Power Platform, zoals Power Apps. Hieronder zie je een voorbeeld van een sales order app, waarbij je de verkoper direct de mogelijkheid geeft om concreet de containerplanning samen met de klant op te maken en de uiteindelijke aantallen ook op te nemen op de offerte. Zo heeft jouw klant een goede prijs en jij een optimale belading van je container.

Containerplanning App

Automatisering wordt steeds belangrijker om je marges zo hoog mogelijk te houden. Wanneer je eens wilt sparren over jouw inkoopproces, staan onze specialisten voor je klaar.

YOU GAC
Growing Together