Geplaatst op
31/01/2023
Leestijd
3 min leestijd
Categorie
Business Central

Maak kosteloos gebruik van Dynamics 365 Business Central met je Microsoft 365 licentie

Het in gebruik nemen van een ERP systeem, kan in sommige gevallen een behoorlijk investering zijn. Op het moment dat je gebruikt maakt van Dynamics 365 Business Central, betaal je een overzichtelijk maandbedrag per gebruiker per maand. Sinds kort is er een nieuwe optie beschikbaar gekomen, waardoor je al je medewerkers die een Microsoft 365 licentie hebben kosteloos toegang kan geven tot Dynamics 365 Business Central. Steeds meer bedrijven maken reeds gebruik van Microsoft 365, waardoor je hier waarschijnlijk ook direct profijt van kan hebben. Hoe dit werkt en wat je met deze licentie kan lees je in dit blog.

Welke licenties zijn er voor Dynamics 365 Business Central?

Sinds november 2022 is het mogelijk om je medewerkers toegang te geven tot je ERP gegevens met een Microsoft 365 licentie. Voor die tijd had je 3 verschillende licenties:

  • Full user; met deze licentie kun je een gebruiker volledige lees en schrijf rechten geven in Dynamics 365 Business Central. De licentie is gekoppeld aan een gebruiker, die met deze licentie op verschillende devices (tegelijkertijd) kan inloggen.
  • Device user; vergelijkbaar aan de full user waar het belangrijkste verschil is dat deze licentie fysiek gekoppeld is aan een device. Je kan dan ook niet met dezelfde licentie op meerdere devices tegelijk inloggen. Deze type licentie wordt bijvoorbeeld ingezet voor scanners in het magazijn.
  • Teammember; met deze licentie heeft de gebruiker beperkte schrijf rechten in Dynamics 365 Business Central, maar kan deze alles lezen.

De verschillende licenties hebben uiteraard allen een andere pricing. Sinds kort is er dus een nieuwe mogelijkheid om je medewerkers toegang te geven tot je favoriete ERP systeem. Wanneer de gebruiker een Microsoft 365 licentie heeft, kun je zonder extra kosten toegang krijgen tot Dynamics 365 Business Central data.

Wat kan ik met de Microsoft 365 licentie in Dynamics 365 Business Central?

De Microsoft 365 licentie heeft als doel om mensen die eigenlijk geen of beperkte inzicht in je ERP systeem hoeven te hebben, alsnog kosteloos toegang krijgen. Hiervoor hoeven ze andere medewerkers niet te storen om informatie op te zoeken en kunnen ze dit zelfstandig raadplegen. Dit is gelijk ook een verschil t.o.v. de andere licenties; met deze licentie kun je alleen data weergeven.

Wanneer je gebruikers toegang krijgen tot Dynamics 365 Business Central met deze licentie, gebeurt dat enerzijds via een versimpelde interface, direct vanuit de meest gebruikte Microsoft 365 applicatie namelijk Microsoft Teams. Je kan zelf bepalen welke lijsten toegevoegd worden in het Team waar de medewerker werkt, zodat je effectief kan samenwerken met je collega’s en direct toegang hebt tot Dynamics 365 Business Central informatie. De versimpelde interface zorgt er voor dat nagenoeg alle knoppen van het scherm verdwijnen. In een eerder blog zijn de standaard integratie mogelijkheden met Microsoft Teams al eens uiteengezet.

Enkele voorbeelden wat je kan doen:

  • Voeg een lijst met klanten toe in je verkoopteam, om relevante adres informatie te raadplegen of klantsaldo’s inzichtelijk te maken.
  • Toon alle producten voor je R&D afdeling die nog “under development” zijn in een lijst.
  • Toon alle openstaande verkooporders, die nog niet uitgeleverd zijn.
  • Geef je inkoopteam inzicht in de status van zendingen en inkooporders bij alle Aziatische leveranciers, direct in het relevante team.

Wanneer medewerkers met een uitgebreidere licentie werken in Microsoft Teams, hebben zij wel alle functionaliteit tot hun beschikking direct in het Team. Je maakt gelijk gebruik van de samenwerkingsmogelijkheden in Teams, door bijv. direct bij de Business Central data te chatten en linkjes met elkaar te kunnen delen. In deze video vertellen we je meer over de nieuwe Business Central app in Teams, die deze functionaliteiten mogelijk maakt.

Maak jij al gebruik van Microsoft 365 en wil je meer weten over Dynamics 365 Business Central of ben je vooral nieuwsgierig hoe je de Microsoft 365 licentie verder in gebruik kan nemen? Laat het ons weten en we kijken samen naar de juiste opzet voor jouw organisatie.

YOU GAC
Growing Together