Geplaatst op
08/09/2023
Leestijd
4 min leestijd
Categorie
Business Central

Kan jij de juiste kostprijs bepalen en heb je daarmee grip op je marges? 

Weet jij wat de werkelijke marge van een verkooporderregel is? Hoeveel ruimte geef jij je verkopers om een deal binnen te halen? 

Zomaar 2 vragen die van belang zijn om ervoor te zorgen dat het resultaat aan het eind van een periode voldoende is. De basis van beide antwoorden komt voort uit een juiste en inzichtelijke kostprijs van de artikelen in je assortiment. In dit blog nemen we je graag mee om te laten zien hoe Trade365 je helpt om deze vragen te beantwoorden en de marges te bewaken. 

De juiste kostprijs bepalen

De landed cost price (ook vaak landed cost genoemd) verwijst naar de totale kosten van een artikel. Het bevat niet alleen de kosten van de goederen zelf en/of de productie ervan, maar ook alle bijkomende kosten gedurende het hele traject, zoals transportkosten, invoerrechten, belastingen en/of douanekosten. 

In wezen biedt de “landed cost price” een uitgebreider beeld van de totale kosten die een bedrijf zal dragen om een artikel beschikbaar te maken voor verkoop, inclusief alle logistieke en administratieve kosten die onderweg ontstaan.  

Deze berekening is van groot belang voor bedrijven die internationale handel (zowel inkoop als verkoop gerelateerd) drijven, omdat het juist voor hen erg belangrijk is om een nauwkeurig inzicht te krijgen in de werkelijke kosten van hun artikelen en hieruit voortvloeiend hun prijzen te bepalen om winstgevend te zijn én te blijven in de toekomst. 

Veel voorkomende componenten die in de kostprijs van een artikel worden opgenomen zijn onder andere: 

  • Transportkosten 
  • Invoerheffingen 
  • Opslagkosten 

Berekenen van de landed cost price

Het kan voor veel groothandelsbedrijven een uitdaging zijn om de juiste landed cost price te laten berekenen door het ERP-systeem. In de praktijk zien we dan ook vaak dat er gebruik wordt gemaakt van een berekening in Excel, waarna de berekende kostprijs per artikel wordt geïmporteerd in het ERP-systeem. 

Inkoopmarge beheer

Om groothandelsbedrijven te ondersteunen bij het berekenen van de juiste kostprijzen is in Trade365 het component inkoopmarge beheer opgenomen. Dit component neemt de complete berekening van de verschillende kostprijsonderdelen uit handen en zorgt dat vastlegging van de verschillende waarden en de berekening van de kostprijs in het ERP-systeem plaatsvindt. 

Inkoopmarge beheer maakt gebruik van zelf aan te maken modellen en model componenten.  

Model componenten zijn losstaande regels die een bepaalde toe- of opslag definiëren. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een procentuele opslag of een vast bedrag dat aan de kostprijs wordt toegevoegd. De model componenten kunnen worden gebundeld in een model wat erin zal resulteren dat meerdere model componenten gezamenlijk zorgen voor een getotaliseerde kostprijs. 

inkoopmarge beheer

Samenvattend sta je zelf aan het roer als het gaat om het aanmaken van de verschillende toeslagcomponenten en het koppelen hiervan aan je artikelen. Je creëert hiermee een juiste en inzichtelijke marge die van essentieel belang is voor de uiteindelijke marge op je verkopen. Daarover lees je hieronder meer. 

Eenvoudig de juiste verkoopprijs bepalen

Nu ervoor is gezorgd dat de juiste kostprijzen in je ERP systeem staan, is het zaak om ervoor te zorgen dat je verkopers de juiste informatie en daarmee inzichten hebben om de verkooporder tegen een voldoende marge te closen. 

Zichtbaar maken van de verkoopmarge 

Ook voor de verkoopzijde van je proces biedt Trade365 een aanvulling. Het component verkoopmarge beheer kan gebruikt worden. Eén van de toevoegingen aan Business Central is dat per verkooporderregel een duidelijk overzicht beschikbaar is van onder andere de marge, zowel absoluut als procentueel. 

kostprijs bepalen

Andere opties die aan Business Central worden toegevoegd wanneer dit component in gebruik wordt genomen zijn: 

  • Maak gebruik van marge- en kortingsmodellen voor kortingen en toeslagen. 
  • Beschikbaar voor verkoopofferte en verkooporder. 
  • Bepaal je eigen calculatiemodel per klant om transparantie te krijgen in verkoopmarges
     

Ten slotte kan het Trade365 component workflow statusbeheer gebruikt worden om automatische controles uit te voeren of de marge van iedere afzonderlijke verkooporderregel boven het ingestelde percentage ligt. Is dat niet het geval, heeft de verkoper een te lage verkoopprijs ingevoerd, dan kan de verkooporder niet vrijgegeven worden. 

Je kostprijs bepalen met Trade365

Geconcludeerd kan dus worden dat een juiste marge van de verkooporder al veel eerder in je ERP systeem begint, namelijk bij de bepaling van de kostprijs van je artikelen. Meerdere componenten van Trade365 geven je de mogelijkheid om de functionaliteit en het inzicht voor je medewerkers te vergroten en tevens te zorgen voor een voldoende marge per verkooporderregel. 

Ben je ook op zoek naar inzicht in een juiste kostprijs en daaruit voortvloeiend een juiste marge, neem dan contact op met één van onze experts!  

 

YOU GAC
Growing Together