Geplaatst op
27/01/2021
Leestijd
5 min leestijd
Categorie
Business Central

Forecasten voor een goed inkoopplan

Organisaties zijn afhankelijk van betrouwbare prognoses, aan zowel de klantzijde als voor demand planning binnen het inkoopplan, om een goede inkoopbeslissing te kunnen nemen. Forecasten draagt direct bij aan het bedrijfsresultaat. Een grote uitdaging voor veel organisaties is het maken van juiste forecasts binnen hun inkoopplan.

Wat is de invloed van verkeerde bestellingen op incourante voorraad binnen jouw groothandel? En hoe bepaal je wanneer je gaat inkopen en welk aantal? Hoe breng je de kosten van je voorraad omlaag door slimmer in te kopen? Met de onderstaande tips kun je de langlopende voorraad binnen je organisatie minimaliseren!

De vraag van klanten verwerken in de inkoopplanning

De vraag van klanten verandert continu. Daarnaast kun je te maken krijgen met seizoensinvloeden en trends. Een concreet advies dat hiermee rekening houdt zou handig zijn. Het voorspellend vermogen verbreed namelijk je planningshorizon en kan ervoor zorgen dat je met zo min mogelijk kosten kunt voldoen aan de klantvraag. Hoe realiseer je dat? Lees snel onze 3 tips!

Tip 1: maak de vraag naar je producten voorspelbaar voor het inkoopplan

Ik hoor je denken, dat is nu net het punt. Niets is minder waar. Forecasten is niets anders dan voorspellen. Maar wanneer je allerlei factoren, de juiste factoren, in de gaten houdt kun je daadwerkelijk op een goede manier forecasten. Voorspelbaar zijn kan op twee manieren:

  • De eerste manier is door te kijken naar het verleden. Hoe ontwikkelde de vraag zich in een bepaalde periode? Die lijn kun je doortrekken waarbij je ook rekening houdt met trends en seizoensinvloeden. Dan kijk je naar dezelfde maanden in andere perioden.
  • Een andere manier is door middel van een intentieonderzoek met behulp van bijvoorbeeld Power BI. Hiermee kun je trends signaleren, krijg je inzicht in het verleden maar kun je ook met behulp van aanwezige data prognosticeren. Niet meer door het invoeren van historische gegevens in spreadsheets, maar volledig geautomatiseerd en digitaal. Voorkom hiermee het verspillen van kostbare tijd.

Voorraadontwikkeling

Gebruik data uit het verleden, om voorspelbare trends te ontdekken in vraag naar je producten

power bi artikelanalyse

 

Tip 2: zorg voor een accurate boekhouding met up-to-date inzicht in je bedrijfsresultaten

Tsja, wanneer je met Microsoft Dynamics 365 Business Central en Trade 365 werkt zit het wel goed met je boekhouding. Je hebt al heel veel informatie inzichtelijk en je boekhouding zo ver als mogelijk geoptimaliseerd. Je weet welke kosten zich verhouden tot de omzet, wat de marges zijn die je behaald (hebt) en je kunt de resultaten afzetten tegen de begroting. Je beschikt over de data vanuit de boekhouding en maakt gebruik van externe data die van invloed zijn op je forecasting. Dankzij het ERP, Power BI en eventueel Artificial Intelligence kun je data gebruiken voor je toekomstige beslissingen. De basis ligt vast in de boekhouding.

Tip 3: bepaal je optimale bestelhoeveelheid in je inkoopplan

De vraag naar producten voorspellen én zorgen voor efficiënte voorraden tegen zo laag mogelijke kosten. Wie wil dat nou niet? Lever wat je klant echt wil dankzij inzicht in trends, door rekening te houden met seizoensinvloeden, gebaseerd op historische cijfers en data van leveranciers en klanten. Zorg daarnaast voor een aanvullingsmethode die inspeelt op de diverse factoren en minimaliseer daarmee de kosten zoveel mogelijk! Een optimaal besteladvies dankzij verschillende formules waaronder de Formule van Camp (EOQ). Een belangrijk iets in het voorraadbeheer is het bepalen van de optimale bestelhoeveelheid. De optimale bestelhoeveelheid is te berekenen met de formule van Camp. Ook wel genoemd: EOQ-formule. De optimale bestelhoeveelheid laat de economisch meest verantwoorde seriegrootte zien. Dit houdt in dat de kosten zo laag mogelijk zijn bij de bestelde hoeveelheid. Bereken hoe groot de bestelling per keer moet zijn en zorg daarnaast dankzij betrouwbare voorspellingen voor een hogere winstgevendheid.

optimaal bestelniveau power bi

Maak verschillen snel transparant om te weten welke artikelen aandacht vergen.

Krijg direct inzicht in je inkoopvoordeel of extra kosten, bij het wel of niet aanpassen van je bestelaantal.

GAC kan met Trade365 in combinatie met Power BI inzicht geven in je optimale bestelhoeveelheid. Er wordt rekening gehouden met bestel- en voorraadkosten en de vraag naar het product in een bepaalde periode. Enerzijds op basis van historische data maar anderzijds ook rekening houdend met voor gedefinieerde logica en een groeipercentage. Daarnaast wordt inzichtelijk gemaakt welke omzet of inkoopvoordeel je misloopt als je de parameters niet aanpast. Pas vervolgens geautomatiseerd het bestelbeleid van je producten aan en je kunt optimaal inkopen.

Benieuwd hoe GAC je hiermee kan helpen? Neem contact met ons op en we laten het je zien!

YOU GAC
Growing Together