Geplaatst op
16/02/2021
Leestijd
5 min leestijd
Categorie
Power BI

Sales forecast: zo pak je het aan

Elk jaar als het einde van het jaar nadert, gaan de tellers voor januari weer op nul. De vraag komt dan op: wat gaan we volgend jaar allemaal doen? Wat gaan we verkopen en wat moeten we daarvoor inkopen? Hoeveel? En wanneer dan wel? Forecasting! Het verkoopteam is dan in de lead. Met (enige) moeite worden de cijfers van het afgelopen jaar naar boven gehaald en bekeken. Iedereen kijkt er eens kritisch naar en laat zijn kennis en ervaring erop los. Een nieuw plan ontstaat en we gaan weer aan de slag!

Op zich helemaal niks mis mee. De cijfers van vorig jaar kloppen; er zit voldoende kennis en ervaring in je organisatie om erop te vertrouwen dat het plan dat je maakt geen onzin is. En dit alles doen we met Microsoft Excel. Laagdrempelig en snel.

Een slimme verkoopprognose met slimme software

Maar er zijn anno nu, nieuwe tools beschikbaar gekomen om het slimmer te doen. Denk daarbij aan:

  • Grafische inzichten in cijfers
  • Theoretische wiskundige onderbouwingen
  • Machine Learning (ML) & Artificial Intelligence (AI)

En weet je, dit lijkt allemaal ver weg en tijdrovend, maar het mooie is dus: dat is het niet! Met de slimme bedrijfssoftware van nu, komen deze thema’s dichterbij en worden ze toegankelijk gemaakt voor iedereen. Of je bedrijf nu groot of klein is en voor elk opleidingsniveau.

De Closed-Loop; van historie naar toekomst

closed-loop forecasting

Slimmer forecasten is mogelijk door een volledig digitale Closed-Loop te creëren. Dat voelt voor veel mensen als loslaten, maar dat is het dus niet. Laat systemen voor je werken en zet alleen nog maar je kennis en ervaring in daar waar dat nodig is. Je kan zo sneller en accurater werken. Wij leggen uit hoe.

Verkoopprognose inzichtelijk met Microsoft Power BI

In je huidige administratieve systeem zitten alle transacties van het afgelopen jaar. Dat kan Microsoft Dynamics NAV zijn, Microsoft Dynamics 365 Business Central of mogelijk een ander pakket. Met Microsoft Power BI zet je in een handomdraai cijfers om in grafieken met dynamische verbanden en automatische filteringen. Zo gaan cijfers praten. En niet alleen op de manier zoals je dat vooraf hebt bedacht. Microsoft Power BI laat je namelijk ook tot inzichten komen die je mogelijk niet eens zelf had kunnen bedenken. Zo is de opzet van Microsoft Power BI: Van cijfers naar inzicht. De connectie tussen Microsoft Power BI en Microsoft Dynamics 365 Business Central is zeer eenvoudig. Pak voor de gewenste rapportage een Microsoft Power BI template van GAC Business Solutions en je kunt meteen aan de slag. Niet vanaf nul beginnen dus. En deze zijn natuurlijk zo opgezet dat je ze jaar na jaar kunt gebruiken met wat kleine updates.

verkoopprognose in power bi

Wiskundige Modellen, Machine Learning (ML) & Artificial Intelligence (AI)

Nu we de cijfers echt kunnen zien, kunnen we ermee aan de slag. Pak bijvoorbeeld een wiskundig model en laat het los op de cijfers. Neem als voorbeeld de Formule van Camp. Deze hebben wij al  voor je uitgewerkt in een GAC Microsoft Power BI Template. Dit template kun je zo oppakken en loslaten op jouw historie. Microsoft Power BI bepaalt vervolgens de optimale parameters voor je. Niet meer zelf rekenen dus.

parameters power bi

Wil je nog een stap verder? Ontwerp dan zelf een Machine Learning (ML) en/of Artificial Intelligence (AI) model in Microsoft Azure Machine Learning Studio en integreer deze zonder moeite in Microsoft Power BI of Business Central. Zo kun je bijvoorbeeld de weersinvloeden betrekken in je forecast. Met Machine Learning wordt de meest waarschijnlijke weersverwachting voor het komende jaar bepaald en dit kan je dan weer mee laten wegen in je forecast.

microsoft azure machine learning

Verkoopprognose opstellen met menselijke kennis & ervaring

Nu hebben we onze cijfers en modellen, maar het belangrijkste ontbreekt nog. Onze menselijk kennis en ervaring natuurlijk! Deze passen we direct toe op de uitkomsten van de modellen en rapportages. Bouw knoppen in waar gebruikers aan kunnen draaien om onderdelen zwaarder of lichter mee te laten wegen. Zet filters op bepaalde cijfers en kenmerken. Of pas zelf nog cijfers aan, net zoals je eerst in Microsoft Excel deed. En je ziet meteen wat het effect is op de forecast. En als het er allemaal uitziet als een goed plan, kun je met één klik in het rapport de cijfers van de nieuwe forecast in Business Central opnemen. Dit is mogelijk doordat je binnen Power BI, een Microsoft Power App kunt integreren. Deze app maakt verbinding met Business Central en kan de forecast daar zo in zetten. Dus geen handmatige invoer meer. De nieuwe forecast staat nu in het systeem en kan direct worden opgenomen in de nieuwe inkoop- of planningsvoorstellen (MRP).

prognose plan power bi

En zo is de cirkel rond.

Snel je eigen Closed-Loop opzetten

Nu lijkt dit allemaal best ingewikkeld. Maar dat is het dus niet doordat de specialisten van GAC Business Solutions het denkwerk voor deze bouwstenen al voor je hebben gedaan. De Microsoft Power BI rapportages stellen wij als templates beschikbaar en kunnen vervolgens door jou naar wens worden aangepast. Mocht je daar hulp bij nodig hebben, dan kun je altijd een training volgen bij ons of een consultant langs laten komen voor 1-op-1 ondersteuning. Zowel Microsoft Power BI als Microsoft Power Apps zijn zo gebouwd dat iedereen er snel mee aan de slag kan. Maar ook voor de professionals kennen de producten uitermate veel diepgang. De mogelijkheden zijn eindeloos en we horen graag jouw wensen en ideeën!

YOU GAC
Growing Together