Geplaatst op
22/01/2021
Leestijd
3 min leestijd
Categorie
Power BI

Datagedreven werken binnen jouw groothandel, hoe doe je dat?

Inzichten uit data inzetten om de bedrijfsvoering te verbeteren, wie doet het tegenwoordig nog niet? Binnen jouw groothandel is een schat aan data beschikbaar. Dat biedt kansen om datagedreven werken mogelijk te maken binnen jouw groothandel! Data uit wellicht verschillende bronnen zoals het ERP, je webshop, je leveranciers en misschien ook wel je vervoerders. Ondanks de grote hoeveelheden data blijft er waardevolle informatie onbenut. Je wil continu weten hoe de organisatie ervoor staat en waar eventueel bijgestuurd moet worden.

Een data driven platform

Veel organisaties hebben meerdere spreadsheets nodig om data uit verschillende bronnen om te buigen tot een duidelijk beeld welke bruikbaar is voor de organisatie. En dan hebben we nog niet gesproken over de inspanning die ervoor nodig is en de foutgevoeligheid die daarbij aanwezig is. Elke week of maand weer. De data is er, maar hoe maak je deze toegankelijk? Hoe kan je databronnen op een goede manier gebruiken om je groothandel te sturen?

Alle noodzakelijke KPI’s altijd inzichtelijk met Power BI

Verspil geen onnodige tijd aan het verzamelen en handmatig opzetten van rapportages. Zorg ervoor dat je snel kunt bijsturen op basis van actuele data. Door gebruik te maken van een Business Intelligence tool welke gekoppeld kan worden aan meerdere databronnen kun je sneller en beter keuzes maken en sluit je fouten uit. Je kunt je richten op afwijkingen in de cijfers in plaats van de juistheid van gegevens. Dankzij Power BI kun je de data uit jouw groothandel en supply chain omvormen tot bruikbare gegevens. Je maakt gebruik van een Microsoft service waarmee je interactieve dashboards kunt bouwen om belangrijke data te visualiseren. Je maakt data eenvoudig visueel en begrijpelijk. In één oogopslag heb je inzicht in bijvoorbeeld de omzet- en margeontwikkeling, voorraadontwikkeling, de leverbetrouwbaarheid van je leveranciers, sales performance en een klanten dashboard. Onderbouw beslissingen en maak analyses van de belangrijkste financiële KPI’s. Je hebt direct inzicht wanneer het nodig is zonder je druk te hoeven maken over de juistheid van gegevens. In plaats van inzicht in de performance van vorige week heb je inzicht in de performance van gisteren, of beter nog: in die van vandaag.

Krijg grip op je supply chain met visuele KPI’s in Power BI

Doe alleen zaken met betrouwbare leveranciers welke hun afspraken nakomen. Leveren je leveranciers altijd op tijd? Welke leverancier levert niet altijd de juiste producten en/of de bestelde aantallen? De antwoorden op deze vragen hebben impact op het supply chain proces binnen jouw organisatie. Door gebruik te maken van Power BI heb je altijd inzicht in je leveranciersbeoordeling. Hierdoor krijg je inzicht in afwijkingen per artikel, productgroep of merk. Dit in de vorm van KPI’s welke je ook geïntegreerd kunt gebruiken binnen Business Central Trade365. Zo kun je, voordat je een inkooporder plaatst bij je leverancier, de laatste status voor wat betreft de betrouwbaarheid raadplegen en beslissen of aanpassingen in je inkooporder noodzakelijk zijn. Hierdoor krijg jij direct inzicht om supply chain optimalisaties door te voeren. Zie je een opmerkelijk resultaat naar voren komen? Klik erop en je krijgt inzicht in de onderliggende gegevens.

Gebruik de juiste KPI’s om je supply chain proces te optimaliseren, om bij afwijkingen direct in te zoomen op de details

Maak gebruik van voorraadstatistieken en breng de voorraadontwikkeling in kaart. Inzicht in de voorraad op een bepaald moment of wellicht een toekomstige datum? Een goede basis in Business Central zorgt voor voldoende voorraad, zo kun jij de belissing nemen om bestelparameters tijdig aan te passen. Hierdoor heb je continu inzicht in vraag en aanbod en optimaliseer je het supply chain proces. Dankzij Power BI krijg je inzicht in deze voorraad en de ontwikkeling ervan. Je houdt grip dankzij het inzicht in de inkomende en uitgaande goederenstromen evenals de vraag van klanten. Niet alleen qua aantallen, maar ook de voorraadwaarde. Maak het inzichtelijk per periode, per regio, per groep of per vestiging en neem onderbouwd beslissingen.

Altijd actueel inzicht in je voorraad, voorraadwaarde en omloopsnelheid.

Nu denk je misschien ‘zo makkelijk kan het niet zijn’. Uiteindelijk wel, maar er is uiteraard wel iets voor nodig. Wil je graag op weg geholpen worden of sparren over de mogelijkheden? Laat het ons weten en we maken samen een vliegende start!

YOU GAC
Growing Together