Geplaatst op
17/07/2023
Leestijd
4 min leestijd

Verloopt jouw logistieke proces optimaal?

Tijd is iets dat niet meer terugkomt wanneer het is verstreken. Zo ook wanneer je kijkt naar de tijd die je magazijnmedewerkers kunnen besteden gedurende de werkdag. Dan kan je er maar beter voor zorgen dat de tijd effectief wordt besteed, toch?

Om die reden bespreken we graag 4 tips om je logistieke proces te optimaliseren door ervoor te zorgen dat je medewerkers minder afstand per pickregel hoeven af te leggen.

#1 Maak cross-docking direct inzichtelijk bij goederenontvangst

Is het herkenbaar dat na de ontvangst en opslag van ontvangen artikelen je medewerkers direct naar en van de zojuist bezochte magazijnlocaties worden gestuurd, om een artikel te picken voor een klant? Deze onnodige meters kunnen eenvoudig worden geëlimineerd wanneer bij de ontvangst van de artikelen inzichtelijk gemaakt kan worden welke artikelen direct nodig zijn voor het kunnen uitleveren van verkooporders. Dit noemen we ‘cross-docking’.

Cross-docking betekent dat artikelen direct na de ontvangst, of binnen een klein aantal dagen, worden verstuurd. Zonder dat deze artikelen op een daadwerkelijke opslaglocatie in het magazijn worden opgeslagen. Dit versnelt het logistieke proces aanzienlijk en verlaagt de inspanning die je medewerkers moeten leveren.

cross-docking logistieke processen

In Dynamics 365 Business Central wordt direct voorgesteld om de opslag van deze artikelen te splitsen tussen de standaard opslaglocatie en de cross-dock locatie.

#2 Pick meerdere verkooporders tegelijkertijd

Wanneer je klanten veelal verkooporders plaatsen met slechts een beperkt aantal artikelen waarin wellicht ook nog overlap van artikelen van toepassing is, denk dan eens aan het picken van meerdere verkooporders tegelijkertijd.

Om van dit principe gebruik te kunnen maken, richt je een vestiging in die gebruik maakt van een magazijnverzending en opvolgend pickopdrachten. Na het vrijgeven van de verkooporders en het aanmaken van de magazijnverzendingen, start je het pickvoorstel om in beeld te krijgen welke verzendingen gepickt moeten worden.

Vervolgens worden de geselecteerde regels toegevoegd in 1 magazijnpick om gezamenlijk te verzamelen in één pickopdracht.

logistieke processen optimaliseren in business central

Hierdoor worden de loopafstanden voor magazijnmedewerkers sterk verlaagd wat een directe efficiëntie betekent voor het aantal pick opdrachten die gedurende een werkdag per medewerker kunnen worden afgehandeld.

#3 Leg de juiste artikelen op de juiste plek in je magazijn

Artikelen met een hoge omloopsnelheid zouden idealiter in de eerste magazijnstellingen geplaatst moeten worden om snel gepickt te kunnen worden door je magazijnmedewerkers.

Is het voor je onderneming niet direct inzichtelijk welke artikelen de hardlopers precies zijn? In dat geval kan een Power BI rapport gebruikt worden om het aantal picktransacties per opslaglocatie inzichtelijk gemaakt worden. Dit inzicht wordt vervolgens gebruikt om de juiste verplaatsingen in je systeem door te voeren.

warehouse heatmap

#4 Digitaliseer je logistieke processen om de doorlooptijd en foutkans te verminderen

Werken je magazijnmedewerkers nog met papieren documenten om de in- en uitslagprocessen uit te voeren? Worden interne magazijnprocessen als verplaatsingen en inventarisaties op papier afgehandeld?

Zo maar een paar vragen die we onze klanten vragen en waarop vaak het antwoord ‘ja’ wordt gegeven.

Denk eens aan het digitaliseren van de logistieke processen, elimineer de papierstroom en laat medewerkers gebruik maken van magazijnscanning.

  1. De foutkans wordt verlaagd, omdat artikelen en opslaglocaties worden gescand.
  2. Nieuwe opdrachten worden direct op de handscanners getoond, waardoor een gebruiker niet eerst naar het kantoor van de logistiek manager hoeft te lopen.
  3. Papieren documenten worden beschikbaar als een digitale pickopdracht of een inventarisatielijst

Kortom, met een paar kleine aanpassingen  in de logistieke inrichting, de juiste software en aansturing van je proces kunnen grote voordelen in doorlooptijd behaald worden.

Ook jouw logistieke processen optimaliseren?

Heb je voor jezelf al bepaald welke van de genoemde punten je toe wilt gaan passen in jouw proces? Wil je eens sparren over het optimaliseren van jouw logistieke processen met één van onze experts? Ze staan voor je klaar om ook jouw bedrijf efficiënter te laten werken. We horen het graag!

YOU GAC
Growing Together