Geplaatst op
13/08/2021
Leestijd
2 min leestijd

Productierendement maximaliseren

Alle productiebedrijven houden zich bezig met het maximaliseren van hun productierendement. In de discrete productie wordt onnodige verspilling vaak voorkomen door zoveel mogelijk eindproduct uit de benodigde grondstoffen te halen. Hier zie je dan ook speciale nesting software om snijpatronen op plaatmateriaal te optimaliseren.

Yield management voorbeeld in de semi-procesindustrie

In de semi-procesindustrie is deze uitdaging net iets anders. Hier hebben we te maken met grondstoffen die een bepaalde sterkte of potency hebben. Deze potency bepaalt vervolgens hoeveel van deze grondstof in een productieorder gebruikt moet worden.  Hierbij kan de potency ook nog eens variëren per batch van de betreffende grondstof. Het vinden van de juiste verhoudingen leunt vaak op de kennis en ervaring van procesoperators of laboranten en is een iteratief proces. Toch kan een ERP systeem in dit geval ook goed ondersteunen. Hieronder een aantal stappen waarmee dit proces op basis van ProBatch365 opgezet kan worden.

Registreer actieve ingrediënten en kenmerken

Leg de actieve ingrediënten in het systeem vast en geef deze een kenmerk zoals “Potency” zodat dit kenmerk per lot opgevolgd kan worden. Definieer eventueel andere kenmerken van de grondstoffen rekening houdend met elke mogelijke variabele die de opbrengst kan beïnvloeden.

Ingrediënten en kenmerken vastleggen

Inspectieplan

Maak een inspectieplan waarbij het “Potency” kenmerk is opgenomen. Nu kan bij goederenontvangst per ontvangen batch worden vastgelegd wat de geconstateerde waarde van het kenmerk is. Voor halffabricaten kan een inspectieplan worden gebruikt waarbij de productiestap ervoor zorgt dat het inspectieplan moet worden ingevuld en de potency waarde wordt geregistreerd.

Batch selectie

In de productieorder kunnen hoeveelheden van de batches met verschillende potencies worden geselecteerd totdat men in de buurt van de gewenste waarde zit. Dit proces gebeurt op inzicht van de procesoperator of laborant, waarbij keuzes worden gemaakt om zo min mogelijk verschillende batches te gebruiken of juist eerst de kleine batches op te maken. Het systeem laat in ieder geval zien wat het totaal van de potency waarde is bij elke selectie die wordt gemaakt. Als het totaal van de potency afwijkt van de gewenste waarde kan vervolgens automatisch een andere hoeveelheid opvulmateriaal (meestal osmose water of gedestilleerd water) worden toegevoegd.

Analyse en nacalculatie

Omdat we verschillende batches en afwijkende hoeveelheden hebben gebruikt om aan het recept te voldoen, kan een nacalculatie goede inzichten geven in de daadwerkelijke kostprijs van het eindproduct. Verdere analyses van verbruikte batches ten opzichte van gerealiseerde rendementen kunnen nieuwe inzichten geven om extra kenmerken te definiëren of om recepturen en productieprocessen verder aan te passen. Omdat alle gegevens in de ProBatch365 database aanwezig zijn, is een analyse met behulp van Microsoft PowerBI eenvoudig  te maken.

Nacalculatie analyse Power BI

Heb jij je productierendement al geoptimaliseerd of kan je daar wat hulp bij gebruiken? Neem contact met ons op en wij helpen je graag op weg!

YOU GAC
Growing Together