Categorie
Dynamics 365 Business Central

Wat is het verschil tussen Dynamics NAV en Business Central?

Dynamics NAV is de voorloper van Dynamics 365 Business Central. Met de introductie van Dynamics 365 Business Central is er afscheid genomen van de term Dynamics NAV. Maar wat is nu echt het verschil tussen Dynamics NAV en Business Central? Er zijn onder andere grote verschillen op het gebied van cloud, ontwikkeling, support en het licentiemodel. Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen uiteen.

Het eerste verschil tussen Dynamics NAV en Business Central: de cloud

Daar waar Microsoft voor Dynamics NAV één of enkele keren per jaar met een nieuwe versie op de proppen kwam, is dat voor Dynamics 365 Business Central meerdere keren per jaar. Dynamics 365 Business Central is beschikbaar als SaaS. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud of de updates. Dit wordt geheel uit handen genomen door Microsoft.

Je werkt altijd met de nieuwste ontwikkelingen

Aangezien Dynamics 365 Business Central eigenlijk weer een vernieuwde versie van NAV betreft, worden alle nieuwe ontwikkelingen op de meest recente versie gedaan. Wanneer je nog gebruik maakt van Dynamics NAV, kun je geen gebruik maken van de nieuwste functionaliteiten. Dit geldt uiteraard ook voor de branche specifieke oplossingen, deze worden gemaakt door de verschillende implementatie partners.

Support

Dynamics NAV kende nog een traditionele supportcyclus. Dit hield in dat je vanaf het release moment van de Dynamics NAV versie, 5 jaar support kreeg vanuit Microsoft. Met de komst van Dynamics 365 Business Central, betreft dit maximaal 18 maanden. Dit vormt echter geen probleem. Want wanneer je eenmaal op SaaS geïmplementeerd bent, blijf je bij de laatste versie en zal er automatisch een gesupporterde versie blijven draaien.

Licentiemodel

Dynamics NAV kende de mogelijkheid om software aan te schaffen. Hierdoor was het mogelijk om aanvullende licenties te kopen voor nieuwe gebruikers. Eenvoudig tussentijds op- en afschalen van deze licenties was hierbij onmogelijk. Je kocht de software en betaalde jaarlijks een bedrag voor onderhoud. Dynamics 365 Business Central is in dit opzicht beter in te schalen. Je stelt een vast bedrag per gebruiker, per maand vast en kan op maandbasis op- en afschalen.

Het verschil tussen Dynamics NAV en Business Central

Dynamics 365 Business Central maakt onderdeel uit van het Dynamics 365 platform van Microsoft. Dit heeft een groot voordeel ten opzichte van Dynamics NAV. Het integreert namelijk naadloos met alle applicaties die aanwezig zijn en je wellicht al in gebruik hebt. Denk hierbij aan Office 365, Power BI, Power Apps, Power Automate maar ook Dynamics CRM.

YOU GAC
Growing Together