Categorie
Dynamics 365

Wat is het verschil tussen Dynamics 365 Finance & Operations en Business Central?

Wereldwijd worden verschillende Dynamics 365 oplossingen van Microsoft ingezet als ERP oplossing. Binnen het Dynamics 365 platform zijn er 2 ERP systemen, welke zich focussen op verschillende type bedrijven of gebruikers. We hebben het in dit geval over Dynamics 365 Business Central en Dynamics 365 Finance & Operations, voordat zij daadwerkelijk onderdeel zijn gaan uitmaken van het Dynamics 365 platform beter bekend als Dynamics NAV en Dynamics AX. Beide applicaties ondersteunen alle reguliere bedrijfsprocessen, maar er zijn een aantal verschillen waardoor de ene applicatie mogelijk beter past dan de andere.

Focus type bedrijf

Daar waar Dynamics 365 Finance and Operations zich hoofdzakelijk focust op middelgrote tot grote nationale en internationale ondernemingen, ligt de focus voor Dynamics 365 Business Central op middelgrote en kleine ondernemingen. Vroeger werd dit nog wel eens aan een aantal medewerkers gekoppeld, tegenwoordig is dit niet meer zo relevant. Dynamics 365 Business Central wordt namelijk steeds meer bij grote ondernemingen ingezet, die bereid zijn slimmer om te gaan met hun bedrijfsprocessen en deze willen aanpassen om dichter bij de standaard te blijven.

Beide applicaties zijn zeer geschikt, voor internationaal gebruik. Het grote voordeel van Dynamics 365 Business Central, is dat je eenvoudig lokale bedrijven uit kunt rollen. Bij Dynamics 365 Finance & Operations dient alles vanuit één centrale database geregeld te worden.

Branche specifieke oplossingen

Hier zit een belangrijk verschil in beide oplossingen. Dynamics 365 Finance & Operations heeft een zogenaamde one size fits all aanpak. De standaard functionaliteit is meer omvattend dan bij Dynamics 365 Business Central. Hier kunnen de implementatie partners van Dynamics 365 Business Central ook het verschil maken, om met branche specifieke oplossingen de standaard perfect passend te maken voor een specifieke branche.

Implementatie duurt langer bij Dynamics 365 Finance and Operations

Hoe meer omvattend de standaard, hoe complexer een implementatie zal zijn. Immers, er dient veel meer geparameteriseerd te worden om de standaard passend te maken. Op het moment dat je Dynamics 365 Finance & Operations in gebruik neemt, zullen grotere projectteams ingezet worden. Een implementatie duurt hierbij vaak langer, dan een implementatie van Dynamics 365 Business Central. Dynamics 365 Business Central is vaak met een compacter project team te implementeren, in een kortere doorlooptijd.

Kosten

Dit alles resulteert natuurlijk in een verschil in de kosten. Beide applicaties werken met een licentiemodel, waarbij je voor een vast bedrag per gebruiker per maand het systeem afneemt. Afhankelijk van eventuele branche specifieke oplossingen en add-ons, weet je in ieder geval wat je per maand kwijt bent. Daar waar er een behoorlijk verschil is in implementatieduur, alsook de grootte van de betrokken projectteams, kunnen de eenmalige implementatiekosten behoorlijk uiteen lopen tussen deze applicaties.

YOU GAC
Growing Together