'Van Navision naar Business Central '

In het kort..
Organisatie
International Plywood
Software oplossingen
Business Central, Trade365
Aantal gebruikers
40
Branche
Groothandel - Importeur houten plaatmateriaal

International Plywood is importeur van houten plaatmateriaal. Zij leveren voornamelijk aan de Nederlandse en Belgische hout- en bouwmaterialenhandel en aan specifieke segmenten in de industrie. Met hun klantgerichte oplossingen en kennis van zaken op het gebied van import en distributie zijn zij een onmiskenbare speler in de houten platenindustrie. Toen hun licentie van Navision eind 2019 ten einde liep, stonden ze voor de keuze: nu over naar Business Central? Of toch nog even wachten?

‘We kregen een melding van GAC,” vertelt Henk Lozeman, algemeen directeur bij International Plywood. “Onze licentie kwam binnenkort te vervallen. Kort daarna gaf Jorik Voogd een presentatie. De impact van als we niet zouden overstappen zou groot zijn. We hadden namelijk een nogal gecompliceerd prijsverhaal in NAV ingebouwd. Als we nu naar Business Central zouden overgaan, zouden we dit één op één kunnen overzetten. Als we dat niet zouden doen, zou dit in een latere versie handmatig moeten worden ingevoerd. Dit was voor ons de voornaamste reden om over te stappen.”

Op rolletjes
“Kort na de bouwvak in 2020 zijn we van start gegaan. Ik kan niet anders zeggen dan dat het hele proces meer dan soepel verliep. Ik had weleens andere overgangen meegemaakt waar ik niet bepaald blij van werd. Een verademing dat dat nu anders liep. Met de stuurgroep kwamen we eens in de drie maanden bij elkaar. Om te bespreken hoe het liep, wat er speelde. Vaker bijeenkomen was niet nodig. Dat geeft wel aan dat alles op rolletjes liep.”

De oplossing: inzichtelijke prijzen per zaagmeter
“Al onze processen zijn onderzocht en vervolgens opnieuw ingericht. Er waren een aantal unieke processen waar we de focus op wilden leggen. Één daarvan was de prijs per strekkende meter zagen. Het op maat zagen voor klanten doen we door een productieorder aan te maken voor platen die gezaagd moeten worden. Op de verkooporder nemen we een regel op met zagen per M1. Binnen de houthandel wordt alles per strekkende meter uitgerekend. Iedereen wil een basisprijs voor zijn platen.  Daar bovenop komt de meerprijs voor het zagen van de plaat. Je ontkomt er niet aan om het op die manier te doen.”


Een goede voorbereiding
.. is het halve werk. Dat bleek zeker in het geval van International Plywood. “Een dedicated projectteam met een externe adviseur was in de lead,” vervolgt Henk. “Onze focus was helder: kwaliteit boven kwantiteit. Ik denk dat we met elkaar goed hebben aangevoeld hoe we dit project tot een succes konden brengen. In totaal zijn we ruim een jaar bezig geweest. Het was een bewuste keuze om geen deadline aan de overgang te verbinden. Het belangrijkste was dat we er zelf een goed gevoel bij hadden. Er vertrouwen in hadden dat alles zou lopen zoals het zou moeten lopen. Toen we aan het einde van de rit besloten om de livegang met een maand uit te stellen, reageerde GAC daar ook erg goed op. Ze waren totaal niet aan het duwen, er was geen druk. Integendeel. Ze waren eerlijk, open en heel realistisch. Niet alleen toen, maar in het hele proces.”

Een positieve ervaring
“We zijn nu een maand live. In het begin hadden onze mensen niet eens in de gaten dat ze in een nieuw systeem zaten te werken. Visueel lijkt het erg op elkaar. Prettig. Ook zijn we tegen geen enkel iets aangelopen dat niet of minder goed werkte. En de ondersteuning die we op de dag van livegang kregen, was volgens mij totaal niet nodig. De voorbereiding was ontzettend goed.”

Susan helpt je op weg

Weten wat er voor jouw bedrijf mogelijk is?

YOU GAC
Growing Together