GAC Business Solutions

Reconciliatie

Reconciliatie op basis van SEPA

Reconciliatie is het automatisch matchen van een openstaande klantpost met een betaling die binnenkomt via elektronisch bankieren. Door SEPA is niets veranderd aan het MT940 formaat, dat gebruikt wordt om bankafschriften in te lezen. Wel is gebleken dat banken op verschillende manieren het IBAN nummer in het MT940 bestand verwerken. Hierdoor kan het matchingspercentage na invoering van IBAN afnemen.

Cb13vrijstaand 570X470 Reconciliatielinks
image
image

Automatisch matchen op basis van SEPA

Hier is de Reconciliatie module voor ontwikkeld. Niet alleen is de herkenning van IBAN nummers beter, maar is het ook mogelijk om uitgebreide matchingcriteria in te stellen waardoor het matchingspercentage vele malen hoger zal liggen dan nu het geval is. Hierdoor zal er minder werk zijn bij het verwerken van bankafschriften. De reconciliatie module is ook reeds voorbereid op het nieuwe CAMT-formaat dat op termijn het MT940 formaat kan vervangen.

In de nieuwe situatie kan een gebruiker gebruik maken van de Reconciliatie module. Reconciliatie bied de volgende voordelen t.o.v. standaard reconciliatie:

Reconciliatie op basis van in SEPA aangeleverde bankafschriften
De mogelijkheid om een 16 cijferig Acceptgirokenmerk/betalingskenmerk af te drukken op de factuur die door de klant kan worden gebruikt bij betalen van de factuur in bankpakket. De mogelijkheid om bankposten direct te laten vereffenen op grootboek i.p.v. op de klant.

De mogelijkheid om in te stellen hoe er vereffend wordt als er alleen een klant wordt gevonden en er geen factuurkenmerk aanwezig is. Er kan dan worden vereffend wanneer bedrag gelijk is aan een klantenpost. Zijn er meerdere klantenposten met hetzelfde bedrag dan kan worden aangegeven of de oudste of jongste post moet worden vereffend. Een andere mogelijkheid is om te vereffenen op saldo. Er wordt dan niet gekeken of bedrag gelijk is. De bankbetaling wordt dan vereffend met de oudste of jongste post. Indien er nog saldo over is dan wordt de volgende post gepakt. Net zolang tot dat bedrag de bankbetaling nul is geworden.
De mogelijkheid om vereffen termen (zoekcriteria) in te stellen waarop basis klantnummers en factuurnummers in de omschrijving van de betaling kan worden herkend.

De criteria waarop basis klanten worden herkend en posten worden vereffend zijn uitgebreid. Op basis van de volgende criteria vind de vereffening plaats. De volgorde van de criteria is afhankelijk of bedrag debet (zoek eerst naar leverancier) of credit (zoekt eerst naar klant)

  • Acceptgirokenmerk/betalingskenmerk
  • Vereffen termen factuurnummer
  • IBAN-nummer klant
  • Bankrekeningnummer klant
  • Vereffen termen klantnummer
  • Naam van de klant
  • IBAN-nummer leverancier
  • Bankrekeningnummer leverancier
  • Naam van de leverancier

Heeft u hier vragen over wat reconciliatie voor uw organisatie kan betekenen? Of over andere producten & diensten van GAC rondom het SEPA en IBAN vraagstuk? Vraag meer informatie aan via onderstaande link of neem contact op met uw Accountmanager of de Servicedesk via 0499-582828.

Brandbox Slider 1900X680 Optimizers

Direct aan de slag met deze optimizer

Vraag direct een offerte aan voor deze of een van de andere business optimizers van GAC.

Vraag direct een offerte aan Stel een vraag 0499 58 28 28
Meer weten?

Vraag een offerte aan

Chat met ons