Geplaatst op
01/04/2021
Leestijd
6 min leestijd
Categorie
Power Apps

Het is weer april, wat betekend dat het Dynamics 365 platform weer een nieuwe release wave gaat uitrollen de komende 6 maanden. In dit artikel gaan we specifiek in op de belangrijkste vernieuwingen binnen het Power Platform, waar wij vanuit GAC Business Soltuions enthousiast van worden! Dan heb jij weer een compleet overzicht welke toffe nieuwe features je de komende tijd mag verwachten binnen Power BI, Power Apps en Power Automate. Per pijler hebben we de belangrijkste nieuwe features voor je opgesomd. Benieuwd of er nog meer verbeteringen aan zitten te komen, specifiek voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op!

What’s New in Power BI Release Wave 1 2021

Laten we beginnen met de meest bekende pijler uit het Power Platform, zijnde Power BI. Power BI is de business intelligence oplossing van Microsoft. Binnen de 1e release wave van 2021, wordt er op een aantal vlakken geïnvesteerd om het product nog verder te innoveren. Eén van de belangrijkste pijlers is het verder automatiseren data analyses. AI en Machine Learning zijn reeds verregaand opgenomen binnen de Power BI oplossing en zullen de komende maanden op nog meer bruikbare gebieden inzetbaar worden. Verder is Microsoft Teams een onmisbaar product geworden, waar vele miljoenen gebruikers dagelijks hun werk in uitvoeren. De integratie tussen Power BI, Teams en Office 365 zal verder geoptimaliseerd worden. Als laatste pijler zal connectiviteit hoog in het vaandel (blijven) staan. Power BI zal meer nog meer open worden, om als centraal datamodel te dienen voor andere applicaties en daarnaast zal gewerkt blijven worden aan de uitbreiding de te gebruiken connectoren binnen Power BI.

Kenmerkend voor de oplossingen uit het Power Platform is een meer dynamische roadmap dan bij de andere oplossingen. Maandelijks krijgt Power BI een update, met tal van nieuwe functies. Enkele features waar wij alvast naar uitkijken zijn de volgende:

De mogelijkheden voor gegevensherkomst worden uitgebreid en verder gevisualiseerd. Steeds meer bedrijven maken geen gebruik van 1 of 2 databronnen in hun Power BI model. Dankzij de vele standaard connectoren, kan dit behoorlijk oplopen. Daarbij is het zelfs mogelijk om verschillende datamodellen te combineren. Om precies te kunnen herleiden, waar welke bron gebruikt wordt en wat mogelijke wijzigingen voor impact kunnen hebben, gaat deze verbetering je veel sneller inzicht geven.

Release Wave 1 2021 Power BI Gegevensherkomst

Maak gebruik van “Slimme verhalen” binnen Power BI. Met deze toffe feature, help je visuals en rapporten samen te vatten door relevante kant-en-klare inzichten te geven. Het mooie hiervan is dat deze dynamisch aanpassen, op basis van de selectie je hebt gemaakt. Zo kun je je Power BI rapport letterlijk een verhaal laten vertellen, over de trends binnen een bepaalde selectie.

Release Wave 1 2021 Power BI Slimme Verhalen

BI wordt pas echt intelligent, als visuals jou gaan vertellen als waar grote afwijkingen te vinden zijn in de data. Met afwijkingen detectie krijg jij in je visuals vanzelf suggesties, waar grote pieken of dalen door veroorzaakt kunnen worden wat voor grote afwijkingen zorgt ten opzichte van de gemiddeldes. Door afwijkingen te laten vinden, worden vanzelf belangrijke punten getoond in je visuals waar interessante afwijkingen gevonden zijn. Je kan hierdoor snel inzoomen op belangrijke details in je data.

Release Wave 1 2021 Power BI Afwijkingen Detectie

What’s New in Power Apps Release Wave 1 2021

Power Apps is inmiddels niet meer weg te denken binnen het Power Platform. Daar waar Power Apps inmiddels al geruime tijd een volwassen low code platform is, zien we dat er met name gefocust wordt om de gebruiksvriendelijkheid en user experience te verbeteren. Daar waar de laatste jaren veel innovatie in functionaliteit is gebracht, zijn in de 1e Release Wave van 2021 ook zeker daar een aantal zeer interessante vernieuwingen te vinden.

Per april is het mogelijk, om volledige oplossingen te maken die je kan verdistribueren binnen Microsoft Teams in een zogenaamde Teams appcatalogus. Sinds medio vorig jaar is Power Apps beschikbaar binnen Microsoft Teams. Hierdoor wordt het met het toevoegen van een appcatalogus eenvoudiger om je apps te delen met relevante collega’s binnen relevante Teams.

Release Wave 1 2021 Power Apps in Teams

Daar waar inmiddels de eerste elementen ook beschikbaar zijn, om vanuit een Power App printers aan te kunnen sturen wordt er ook functionaliteit toegevoegd om eenvoudig direct een PDF te kunnen exporteren, die opgemaakt is in een canvas Power App.

Een simpele functie maar wel een die de gebruiksvriendelijkheid enorm gaat verbeteren, is een relevante zoekfunctie binnen de model driven Power Apps. Hierdoor kun je vanuit een centrale zoek actie eenvoudig gerelateerde informatie raadplegen. Zo ben je dus niet meer alleen gebonden aan de informatie, die je op dit moment op je scherm te zien krijgt. Dit scheelt weer het nodige klikken en navigeren tussen schermen!

De mobiele app van Power Apps voor Android en iOS is redesigned en inmiddels in preview beschikbaar. Benieuwd hoe je deze activeert? Check daarvoor alvast even onderstaande video. De belangrijkste functies die dat met zich meebrengt, is een snellere manier om je apps te zoeken. Deze stel je vervolgens eenvoudig in als favorieten of voeg je met een simpele swipe toe aan je startscherm van je mobiel. Hierdoor heb je super snel toegang tot je belangrijkste apps die je dagelijks gebruikt.

Wellicht maak je al gebruik van Power Apps Portals. In één van onze blogs, hebben we recent een aantal voorbeelden gedeeld van Power Apps. Zo kun je een Power App Portal bijvoorbeeld inzetten als leveranciersportaal. Lees hier meer over deze voorbeelden.

De releasewave 1 van 2021 biedt aanzienlijke verbeteringen voor de makers van Power Apps portalen. De low code gereedschapskist is uitgebreid en vereenvoudigd, waardoor nog minder tijd nodig is om geavanceerde websites te bouwen met Power Apps Portals.

What’s New in Power Automate Release Wave 1 2021

Processen automatiseren zonder maatwerk wordt pas echt makkelijk op het moment dat je gebruik maakt van Power Automate. Zo automatiseer je terugkerende, tijdrovende taken en wordt het zelfs mogelijk Robotic Process Automation (RPA) toe te passen zonder het schrijven van complexe code.

Mocht je Power Automate nog niet kennen, dan kan het goed zijn dat je het standaard al kan gebruiken op je Windows 10 pc. Vorige maand kondigde Microsoft aan, dat alle Windows 10 pc’s per heden kosteloos gebruik kunnen maken van Power Automate Desktop. Zo wordt voor iedere Windows gebruiker het mogelijk om kennis te maken met Power Automate.

Uiteraard staan er binnen de Release Wave 1 van 2021 weer de nodige interessante innovaties gepland. Zo blink Power Automate al uit in het grote aanbod standaard connectoren (op het moment van schrijven 400+) en zullen er alleen maar meer interessante connectors bij komen. Voor de Dynamics 365 Sales of Business Central gebruikers worden de nodige verbeteringen doorgevoerd in de standaard connectors, zodat je nog meer processen innoveert zonder de inzet van maatwerk.

Verder is met de komst van de AI Builder binnen het Power Platform, het zelfstandig kunnen gebruiken van Artifical Intelligence in je apps eenvoudig gemaakt. Machine Learning en AI is dan ook één van de strategische investeringspijlers van Microsoft. Er zijn reeds al verschillende mogelijkheden beschikbaar, denk aan formulierherkenning, objectdetectie of forecasting scenario’s. Dit zal de komende Release Wave nog slimmer gemaakt worden, om effectiever toepasbaar te zijn voor jouw onderneming. Zo wordt de formulierherkenning uitgebreid met functionaliteit om meerdere indelingen te kunnen toevoegen op een te herkennen formulier, om eenvoudig aan te halen waar tabelinformatie moet worden opgehaald of keuze opties ingevuld worden op bijv. een vragenlijst.

Meer kracht met minder code, dankzij de inzet van het Power Platform!

Bovenstaande is nog lang niet alles. Kenmerkend voor de Power Platform roadmap, is dat er maandelijkse nieuwe releases verschijnen. Zo zullen er ongetwijfeld de komende maanden nog meer innovatieve interessante functionaliteiten in deze producten verschijnen. Wil je weten het Power Platform concreet voor jou organisatie kan betekenen, dan staan wij voor je klaar om samen met jou je bedrijfsprocessen te innoveren met de juiste tools!

YOU GAC
Growing Together