Geplaatst op
15/12/2022
Leestijd
6 min leestijd
Categorie
Power Apps

Verhoog je kwaliteit door digitale productie inspecties met Production365 en Power Apps

Klanten zijn vandaag de dag kritisch. De kwaliteitsnorm van de klant is hoger dan ooit. Lever jij de goederen niet conform deze kwaliteitsnorm, dan zal dit je klanttevredenheid schaden en zal je klant mogelijk zelfs andere aanbieders gaan overwegen. Dit betekent dat er veel van jou als producent wordt gevraagd om deze kwaliteit ook te kunnen leveren. Wanneer je complexe goederen produceert, is het belangrijk om op de juiste momenten de juiste controles of inspecties te doen. Hoe zorg je er nu voor dat je dit op een slimme, digitale en efficiënte manier toepast, waarbij je voor de maximale kwaliteitsgarantie kan gaan? In dit blog vertellen we je hoe je met de Production365 oplossing van GAC in combinatie met Power Apps dit proces digitaal transformeert.

Waar controleer jij je kwaliteit binnen je productieproces?

Om te kunnen garanderen dat je klanten goederen levert van de juiste kwaliteit, zul je zelf de kwaliteit moeten meten in je proces. Maar wanneer pas je inspecties binnen het proces toe? Wanneer je nieuwe artikelen produceert, zijn er tal van momenten dat er iets impact kan hebben op de kwaliteit van het eind product. Denk hierbij aan componenten die worden verwerkt waarbij de kwaliteit niet voldoende bleek te zijn, diverse bewerkingen die worden uitgevoerd of hoe het product wordt verzonden naar de klant.

Kijkende naar het productieproces zijn logischerwijs de volgende momenten te identificeren, waarbij het benodigd kan zijn om inspecties of controles toe te passen:

  • Ingangscontrole; waarbij je de kwaliteit van de levering van de leverancier wilt meten. Dit kan in sommige gevallen middels “simpele” visuele controles. Maar soms is het ook noodzakelijk om de juiste documenten op te slaan, metingen te maken of tellingen uit te voeren.
  • Inspecties tijdens het productieproces; waarbij je de kwaliteit na (bepaalde) bewerkingen wilt controleren. Afhankelijk van de duur van je productieproces is het soms noodzakelijk meerdere controles uit te voeren, voordat een productieorder gereed kan worden gemeld. Ook hier kunnen visuele controles worden uitgevoerd, maar wil je soms ook concrete informatie borgen zoals metingen. Door tijdig afkeur te identificeren, kun je ook tijdig ingrijpen binnen je planning.
  • Uitgangscontrole; waarbij je een laatste check wilt doen voor je het product naar de klant verstuurt. Hierbij is het soms noodzakelijk om (al dan niet voor specifieke klanten) vast te leggen hoe de goederen het magazijn verlaten. Borgen van fotomateriaal kan hierbij erg wenselijk zijn, om bij defecte leveringen terug te kunnen grijpen op de laatste status voor levering bij de klant.

Doordat veel bedrijven inspectieprocessen nog op papier uitvoeren, is vaak aan het einde van de rit niet helemaal duidelijk of het product wel echt aan de kwaliteitsnorm voldoet. Wanneer de klant dit uiteindelijk zelf moet constateren is het kwaad al geschiet. Dit wil je waar mogelijk zoveel mogelijk voorkomen.

Maak gebruik van inspectieplannen in Dynamics 365 Business Central

Wanneer je gebruik maakt van Dynamics 365 Business Central en de Production365 oplossing van GAC, is het mogelijk om binnen je ERP systeem het kwaliteitsproces aan te sturen. Door gebruik te maken van kwaliteitsspecificaties op artikelen, maak je naar wens verschillende inspectieplannen per artikel of artikelgroep. Zo bepaal je zelf welke inspectieplannen moeten worden ingezet bij bijvoorbeeld het inkoopproces, de productie of de verzending naar de klant. Koop je dezelfde componenten bij verschillende leveranciers in die niet allen even betrouwbaar zijn, pas je de inspecties ook eenvoudig op de juiste leverancier toe. Idem als we kijken naar de uitgaande stroom en je striktere controles wilt toepassen voor bepaalde klanten of klantgroepen.

De kwaliteitsspecificatie die je opstelt, kun je voorzien van versies. De gecertificeerde versie zal automatisch worden toegepast binnen je processen, waar kwaliteitsorders worden gegeneerd die moeten worden afgehandeld door de gebruiker. Dit is de vertaling van de papieren checklists binnen je bedrijf. Bepaal zelf hoe strikt de kwaliteitsorders moeten worden opgevolgd en of bijvoorbeeld het afhandelen van de bewerkingsstap ook niet verder kan voordat de kwaliteitsorder is afgerond.

Inspecties volledig digitaal en mobiel ontsloten middels Power Apps

Wil je dit proces dan vervolgens echt optimaal digitaliseren, kun je gebruik maken van de overige componenten uit het Microsoft ecosysteem die naadloos met elkaar samenwerken. In dit voorbeeld kijken we dan specifiek naar Power Apps. De kwaliteitsorders die automatisch zijn aangemaakt, worden middels Power Apps digitaal en mobiel inzichtelijk. Niemand hoeft eerst een papiertje af te drukken en handmatig een checklist op papier in te vullen, om ze vervolgens in het ERP-systeem over te typen. De kwaliteitsorder verschijnt direct in de inspectieapp, waardoor de gebruiker middels een gebruiksvriendelijke interface snel en efficiënt de kwaliteitsopdracht kan afronden.

Doordat Power Apps op een mobiel device werkt, zoals een smartphone of tablet, kan je ook eenvoudig gebruik maken van de functies van het device. Bij de verschillende stappen in het inspectieproces, borg je naar wens aanvullend gegevens die binnen het analoge proces niet mogelijk waren:

  • Foto’s; om direct bepaalde visuele controles “hard” te maken binnen de kwaliteitsopdracht.
  • Notities; om snel bij een bewerkingsstap bijzonderheden vast te leggen. Deze notities kunnen eenvoudig worden ingesproken waarna dit wordt vertaald naar tekst.
  • Documenten; ideaal als er belangrijke documenten of certificaten moeten worden geborgd tijdens het productieproces.
  • Video’s; beelden zeggen vaak meer dan woorden. Je kan kwaliteitsstappen innoveren, door ook eenvoudig beeldmateriaal vast te leggen en te borgen bij het dossier.
  • Geluidopnames; om bijvoorbeeld geluidsmetingen te borgen bij geproduceerde artikelen die moeten worden getest.

De aanvullende bestanden worden verwerkt in het automatisch gegenereerde kwaliteitsdossier op SharePoint, welke aan de kwaliteitsopdracht in Production365 is gekoppeld.

Versnel je ingangscontrole dankzij objectdetectie

Maar dit is nog niet alles. Binnen het Power Platform kun je gebruik maken van de zogenaamde AI builder. Hiermee kun je zonder code machine learning modellen maken. In onderstaand voorbeeld zie je hoe je objectdetectie kan toepassen om bepaalde kwaliteitsstappen te versnellen. In dit voorbeeld wordt er een ingangscontrole uitgevoerd van stalen buizen, welke in grote hoeveelheden worden geleverd. Eén van de te stappen is een controle van het geleverde aantal. Normaal gesproken zal iemand de artikelen moeten tellen, maar doordat een model aan de hand van voorbeeldfoto’s is geleerd wat “buizen” zijn, kan de Power App op basis van een foto de telling voor je afronden.

Dit is slechts één van de mogelijkheden. Je kan je ook voorstellen dat je middels objectdetectie zaken kan herkennen, waardoor je direct kan herleiden of iets goed of fout is gegaan in het productieproces of dat de kleur niet overeenkomt met de kleur die zou moeten zijn geproduceerd. Er zijn tal van nieuwe mogelijkheden, waardoor je uiteindelijk de kwaliteit van je producten echt kan verhogen middels de inzet van slimme software.

Bewaak het proces van afgekeurde artikelen

Doordat je kwaliteitsorders vanuit je ERP systeem gaat uitvoeren, kun je ook eenvoudig het proces van afkeur bewaken. Bij iedere kwaliteitsorder worden de geaccepteerde en eventueel afgekeurde aantallen vastgelegd. Na afkeur, kan er eenvoudig een transfer worden gemaakt naar een kwaliteitsvestiging. Deze voorraad is op dat moment niet meer beschikbaar binnen je proces, waardoor je planning hierop zal gaan ingrijpen. Alles om er voor te zorgen, dat je de juiste kwaliteit kan garanderen voor je klant.

Welke mogelijkheden zie jij om je kwaliteitsproces te digitaliseren?

YOU GAC
Growing Together