Geplaatst op
09/12/2020
Leestijd
2 min leestijd
Categorie
Business Central

Producerende bedrijven krijgen met steeds meer trends en begrippen als IoT, Digital Transformation, Industry 4.0, Smart Industry en SaaS te maken. Dat laatste begrip komt je mogelijk bekend voor wanneer je toe bent aan een nieuw ERP systeem. Je zal dan moeten kiezen of het systeem op je eigen servers komt te staan of in de Cloud. Microsoft Dynamics Business Central kan zowel On-Premise als in SaaS worden aangeboden. Ter ondersteuning onderstaande casus, waarin het begrip SaaS (Software as a Service) verder wordt uitgelicht en de impact van de implementatie ervan zal worden verduidelijkt.

Bouwproject: SaaS vs On-Premise

ERP implementaties worden in verband met de kosten en de doorlooptijd wel vaker vergeleken met een bouwproject. Het weergeeft een mooie vergelijking tussen een klassieke On-Premise implementatie en een SaaS implementatie:

 • Je koopt de bouwgrondstoffen (de ERP modules en add-on’s);
 • Je koopt een bouwkavel (de server(s));
 • Je huurt een architect (de ERP selectie consultant);
 • Je financiert je bouwproject;
 • Je huurt een aannemer in (de ERP leverancier)
 • Je huurt vakmensen in (de ERP consultants);
 • Je schakelt projectleiders in;
 • Je maakt een bouwtekening (de ERP blauwdruk);
 • Je sluit een onderhoudscontract voor de toekomst af

Vervolgens wordt er gezamenlijk gewerkt aan de bouw. Misschien iets minder prefab dan vooraf verwacht, soms wat druk op de planning, het budget en de nodige DHZ klussen.

Bij SaaS ligt de achterliggende gedachten net even anders. In feite huur je een ruimte op maat in een al bestaand gebouw.

 • Alle specificaties zijn dus op voorhand bekend
 • Je rekent per gebruiker per maand af waarbij:
  • De onderhoudskosten al zijn inbegrepen
  • De server al is inbegrepen
 • Implementatie gebeurt veel meer op basis van “Best Practise”
 • Indien gewenst, is de ruimte al gedeeltelijk ingericht op basis van templates
 • Elk half jaar vindt er groot onderhoud plaats (Automatische update naar nieuwe versie)

Maatwerk in je bouwproject dankzij extensies

Maar als ik mijn huis dan net wat anders wil als die van de buurman? Dit is de reden dat veel bedrijven kiezen voor Microsoft Business Central, voorheen Microsoft Dynamics NAV of Navision. De flexibiliteit is een groot voordeel, maar heb ik die nog in een gehuurde ruimte? Mag ik bijvoorbeeld gaten in de muren boren? Is het mogelijk een muur te verplaatsen of uit te bouwen?

Dit betekent niet alleen een wijziging in de naam maar ook in de programmeertaal. GAC Business Solutions heeft haar Add-on’s al volledig omgezet naar Extensies, genaamd: PSA365 (voor Accountancy en IT & Consultancy bedrijven), Production365 (voor producerende bedrijven) en Trade365 (voor handelsbedrijven). Extensies vind je in de Appssource van Microsoft en komen hier alleen terecht als de leverancier aan een strikt test programma heeft voldaan. Extensies worden in dezelfde regelmaat van Business Central ge-updatet. Add-on’s zijn robuuster geworden en staan een automatische update niet langer in de weg. Ze blijven de belangrijke extra functionaliteiten aan Business Central toevoegen.

Flexibele ERP software voor de bouw

Kamerindeling binnen het standaard bouwproject flexibel bepalen? Dit is in Business Central mogelijk. Er is een functionele optie “personaliseren” beschikbaar in het menu, waarbij de gebruiker (mits geautoriseerd) de schermen kan aanpassen door velden, kolommen (en nog veel meer) toe te voegen, te verwijderen of aan te passen.

Aanpasbaar naar jouw processen en persoonlijke wensen

Een mooie term waarmee Microsoft de gebruiker de mogelijkheid biedt om zelf extra functionaliteiten aan Business Central toe te voegen. Dit wordt niet gedaan in Business Central maar met behulp van het Microsoft Power Platform. Zelfstandig uitgebreide workflows maken met Power Automate, krachtige Apps ontwikkelen met Power Apps en zelf inzicht gevende dashboards generen met Power BI. Veel van deze veel voorkomende klant specifieke aanpassingen kunnen buiten Business Central worden ondergebracht. Dit terwijl de data en logica van Business Central worden gebruikt. Ook hier staat niets de automatische halfjaarlijkse updates meer in de weg.

Laat je inspireren door de mogelijkheden die Microsoft Dynamics 365 Business Central te bieden heeft en kom erachter wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen. Neem een kijkje op ons YouTube kanaal GAC ON AIR en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden van het Microsoft platform.

YOU GAC
Growing Together