GAC Business Solutions

'Echte groei realiseer je samen', column Regio Business

12 maart, 2013 Erik van Driel in Algemeen

In het magazine Regio Business deelt Directeur van GAC Business Solutions Erik van Driel regelmatig zijn visie op trends middels een column. In de november editie een column met de titel: 'Echte groei realiseer je samen', in het kader van het thema: Growing Together.

Regio Business Midden - Brabant - Maart 2013

 

Echte groei realiseer je samen

In de file staan is eindelijk weer bijzonder. Hoewel je dat niet direct zou denken is dat mede te danken aan IT. Dat maakt het doorrijden voor mij extra plezierig, zeker omdat ik in die groei parallellen zie met ons bedrijfsmotto: Growing Together.

Als je vanuit een logistiek oogpunt over mobiliteit en transport praat, dan heb je het over alles wat nodig is om een goed functionerend verkeer- en vervoersysteem op te zetten. Praat iemand uit mijn sector over mobiliteit, dan heeft hij het eerder over tablets, smartphones en laptops. Vraag je naar transport, dan gaat het over datatransport: zo efficiënt mogelijk gegevens versturen.

Zo lijkt mobiliteit en transport in de ene sector weinig te maken te hebben met hetzelfde gegeven in de andere sector. Het tegendeel is waar. Ik denk wel eens terug aan thuiswerken voor we snel internet hadden. Dan zag ik via mijn dataverbinding regel voor regel opgevraagde gegevens binnenkomen. Dat is makkelijk te associëren met vooruit schuiven in de file.

IT heeft traag internet met bredere pijplijnen voor een deel opgelost en Nederland heeft het fileprobleem deels opgelost met bredere wegen. Maar om het beste uit beide verbeteringen te halen is samenwerking nodig. Dankzij het bredere datanet kunnen we het wegennet efficiënter benutten. Zo kan mijn navigatiesysteem de best mogelijke route op een bepaald tijdstip berekenen. Omgekeerd stimuleert het bredere wegennet gebruik van het bredere datanet. Denk bijvoorbeeld aan de toename van koeriersdiensten die nodig zijn om online bestellingen te bezorgen.

Als twee sectoren zo veel effect op elkaar hebben, kun je ervan uitgaan dat dit buiten die sectoren ook merkbaar is. Ik zie het op ons kantoor terug in de vraag naar een auto van de zaak. De vraag naar een grote auto neemt af omdat mensen liever een auto met gunstige bijtelling en laag verbruik willen. Ik zit te wachten op de dag dat regelmatige thuiswerkers aangeven liever een andere vergoeding dan een auto te willen. We kunnen dan in loononderhandelingen naar een cafetariamodel gaan waarin de auto een optie is en niet meer een vaste waarde.

Het effect dat de groei van het wegennet en het datanet op elkaar hebben is een bevestiging van ons bedrijfsmotto: Growing Together. Voor echte groei is samenwerking nodig en groei die je samen realiseert is zo krachtig dat het niet alleen effect heeft op je eigen branche, maar ook op die van anderen.

Wat is het effect van de groei in mobiliteit en transport op uw bedrijf? Ik wissel graag met u van gedachten, neem contact op of kom eens langs.

Deel dit bericht
Chat met ons