GAC Business Solutions

Circle4Life 'Iedere euro die bij ons binnen komt, gaat naar projecten'

23 juni, 2014 in Algemeen

Sinds vorig jaar steunt GAC Circle4Life,  een stichting die hulp verleent aan kansarme kinderen en gezinnen in landelijke gebieden in Afrika. Op dit moment ligt de focus op Kenia en lopen er een paar projecten in Zuid-Afrika. Hulp in deze gebieden, zonder elektriciteit of water, is hard nodig. Mede dankzij donaties van GAC heeft Circle4Life in 2013 haar activiteiten flink uit kunnen breiden. Oprichtster Ellen van Gemert: “In 2013 zijn we drie keer zo groot geworden als in 2012.”

Eind februari 2013 heeft Ellen een presentatie bij GAC gegeven. Daarna hebben de medewerkers overlegd over de beste manier om Circle4Life te sponsoren. Daar zijn meerdere acties uit voortgekomen. Ellen: “GAC vraagt bij nieuwe projecten of de klanten bereid zijn een donatie te doen van de korting die ze krijgen, medewerkers hebben bonusgeld afgedragen aan ons en er is een kerstcollectie gehouden. Tot nu toe heeft GAC al bijna tienduizend euro geschonken. Dat is echt super.”

Praktische hulp
Circle4Life zet zich in voor kinderen en gebruikt de donaties om praktische hulp te bieden. Ellen: “Als ik aan successen denk, dan denk ik aan Mary Grace, een baby van vier maanden, op sterven na dood en zo ondervoed dat ze niet eens meer kon huilen. Wij hebben gezorgd dat ze in een kindertehuis werd opgenomen en betaald voor intensieve begeleiding en speciale voeding. Inmiddels is ze drie jaar oud en over de kritieke fase heen. Ondanks de enorme achterstand die ze heeft gehad, praat en loopt ze nu.”

Mary Grace is het gezicht van 1 van de 47 projecten die Circle4Life uitvoert of heeft uitgevoerd. De groei in 2013 was enorm. Ellen: “We zijn voornamelijk actief in Kenia, de projecten in Zuid-Afrika zijn nog klein. Dankzij GAC en de andere sponsors hebben we vorig jaar zes huizen kunnen renoveren of bouwen. Voor al deze huizen hebben we ook stapelbedden, beddengoed en klamboes gesponsord. Dankzij ons gaan inmiddels 23 kinderen naar de basisschool en 12 naar de middelbare school. Voor 6 kinderen betalen wij speciaal onderwijs zoals de dovenschool. Ook hebben we 13 kinderen met medische kosten geholpen waaronder een jongen die bijna dood ging aan een darmperforatie. Hij was er zo slecht aan toe dat de artsen al niet meer wilden opereren. Wij geven niet zo snel op. Die jongen gaat binnenkort weer naar school.”

Kernwaarden
Circle4Life heeft grofweg drie kernwaarden: geen overheadkosten, betrokkenheid en lokaal samenwerken. Ellen: “Bij de oprichting van Circle4Life heb ik in de statuten laten vastleggen dat geen van de bestuursleden aanspraak kan maken op vergoedingen. Dat hakt er privé qua kosten soms hard in, maar het is een bewuste keuze geweest. Iedere euro die bij ons binnen komt gaat ook daadwerkelijk naar projecten.”

Betrokkenheid is minstens zo belangrijk. Ellen: “We hebben een uitgebreide intake. Onze maatschappelijk werker Margarete screent de gezinnen en doet de eerste intake. Er moet potentieel in de hulpvraag zitten. Houdt een gezin alleen zijn hand op en vinden ze het best, dan gaan we het deurtje voorbij. Wij willen dat ze betrokkenheid tonen en meewerken. Wij helpen ze dan werken aan hun toekomst.”

De hulp van Circle4Life betrekt de lokale economie. Ellen: “Wij werken bewust met lokale mensen omdat je op die manier de plaatselijke economie ook ondersteunt. Een aannemer die daar voor ons werkt, huurt bijvoorbeeld een hulpje, hij koopt zijn materialen in de omgeving en zal mensen huren die in de bergen water en materialen naar boven dragen. Van het één komt het ander en op die manier profiteert de hele lokale bevolking.”

Circle4live180 1  Circle4live180 2  Circle4live180 3  Circle4live180 4

Oprichting
Ellen raakte geïnspireerd om zich in te zetten voor de armste mensen in Afrika tijdens een verblijf in Zuid-Afrika. Zij woonde daar een half jaar, zag veel ellende en wilde er iets aan doen. Terug in Nederland heeft ze twee jaar vrijwillig als projectscout bij een andere stichting gewerkt. Op die manier kwam ze in contact met mensen in de landelijke gebieden en daar kristalliseerde het idee om Circle4Life te beginnen.

De stichting heeft een Nederlands bestuur van vier mensen en werkt samen met twee Kenianen via de Keniaanse stichting Circle4life Kenya, een NGO. De twee Kenianen zijn maatschappelijk werker Margarete en veldwerker Victor. De mensen weten  inmiddels de medewerkers van Circle4life te vinden maar desondanks blijft Margarete zelf ook altijd actief op zoek naar mensen die hulp nodig hebben. Ellen: “Margarete is een geboren maatschappelijk werker.Zij doet de screening en de eerste intake van al onze projecten.”

Methodiek
Als Margarete na intake een gezin wil opnemen als project, geeft ze dit door aan Circle4Life. Ellen: “Ik krijg dan melding dat er potentieel een nieuw project is en een nieuw project wordt in Nederland uitvoerig onderzocht. Bij een eerstvolgend bezoek aan Kenia volgt een tweede intake. Dan proberen we echt alles boven water te krijgen. Hoe is zo'n gezin in die situatie terecht gekomen? Wat hebben ze zelf gedaan om het te verbeteren? Hoe is de gezondheid? Zijn ze op de hoogte van AIDS en HIV? Van verantwoorde voeding voor de kinderen? Werkelijk alles.”

Komt een gezin helemaal door het proces, dan worden ze – spoedgevallen daargelaten - opgenomen op een wachtlijst. Ellen: “Ik kan geen ijzer met handen breken, er moet ook geld binnenkomen. De afgelopen drie jaar zijn we mega-gegroeid. Dat kunnen we nog steeds behappen, maar er zit een limiet aan onze capaciteit. Van het geld dat binnen komt, moet ik ook een deel reserveren voor onderwijs en medische posten van lopende projecten.”

Als het gezin uiteindelijk vooraan staat op de wachtlijst, dan coördineren Margarete en Victor de hulp. Zij bepalen wat nodig is. Dat is nooit direct financiële steunt, want dat is moeilijk te controleren. In plaats daarvan wordt praktische hulp geboden. Ellen: “Stel dat het gezin in een kleihutje met een rot dak woont, dan kunnen we een huisje voor ze bouwen. Victor coördineert dat. Die zoekt met een lokale aannemer uit wat de kosten zijn. Wij willen wel verantwoording: als een offerte is uitgebracht, dan zit de aannemer aan dat bedrag vast. Dat was in het begin voor aannemers even wennen. We hebben nu een man die daar prima mee overweg kan, die heeft inmiddels al drie huizen voor ons gebouwd en ook drie gerenoveerd.”

Medische zorg
Circle4Life helpt kinderen die medische zorg nodig hebben. Ellen: “Gehandicapte kinderen zijn in Afrika letterlijk een ondergeschoven kind. Mensen weten niet wat ze met hun gehandicapte kind moeten doen en hebben geen geld om naar een kliniek te gaan. Dus laten ze zo'n kind thuis. Wij ondersteunen kinderen onder meer met fysiotherapie en speciale toestellen waar ze thuis ook samen met hun ouders mee kunnen oefenen. Wij helpen bijvoorbeeld een spastisch jongetje van zeven, Paultje. Hij moet drie keer per week naar de kliniek voor fysiotherapie. Samen met zijn moeder oefent hij twee keer per dag thuis op een toestel dat wij gesponsord hebben.”

Het helpt dat de zorgkosten in Kenia veel lager zijn dan in Nederland. Ellen: “Voor wat betreft Paultje, die krijgt maandag, woensdag en vrijdag van negen tot twaalf fysiotherapie. Daar betalen wij zesduizend shilling voor, dat is ongeveer 52 euro per maand. Oftewel heel intensieve therapie voor bedragen waar je als je ze ziet bijna om lacht.”

Toekomst
Voor de toekomst is de ambitie van Circle4Life groei. Ellen: “Ik wil groeien, maar niet zo groot als Plan Nederland of Unicef. Dat is wat mij betreft te groot. Ik vind dat ik het naar mijn sponsors toe verplicht ben om transparant te blijven. Dat betekent dat ik inzicht wil hebben in alles wat er gebeurt. We kunnen zeker nog twee keer zo groot worden als we nu zijn. Dat kan ik nog wel behappen. Om nog groter te worden, zou ik hulp van extra mensen in Nederland nodig hebben. Als mensen bereid zijn om mee te werken op privétitel, prima, dan gaan we kijken hoe we dat het beste kunnen doen, maar transparantie en geen overheadkosten naar bestuursleden staat voorop.”

Deel dit bericht
Chat met ons